Rusya Tur Operatörler Birliği'nin verilerine göre Türkiye, 2012 yaz sezonundaki satış hacminde lider konumunda yer alıyor. İlk sonuçlara göre yaz aylarında tur satışlarında Türkiye %28'lik pay ile lider oldu.

Rus turistler, Türkiye'ye en çok gelen yabancı turistler arasında ikinci sırada yer alıyor. Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre 2012 yılı Temmuz ayında Türkiye'ye gelen toplam Rus vatandaşı sayısı, geçen yılın aynı döneme oranla %5 (veya yaklaşık 30 bin kişi) artarak toplam 615 bin kişi oldu. Tüm uzmanların ortak görüşüne göre bu yıl Türkiye, tur fiyatlarının artmasına rağmen geleneksel olarak en popüler istikametti.

Pegas Touristik Genel Müdürü Anna Podgornaya bu durumu: "Biz, Türkiye turlarının önceki yıllarda biraz düşük fiyatlarla satıldığını düşünüyoruz. Bu yüzden, şu anda Türkiye, kendi gerçek değerini yakalamakta, hatta sık sık İspanya ve Yunanistan gibi benzer Avrupa tatil ülkelerini geçmekte. Ama bir daha şunun altını çizmek istiyorum ki, bu gerçek değerdir" sözleri ile açıkladı.

Podgornaya göre Türkiye'deki tatil yöreleri, fiyat olarak Avrupa'daki otellerle aynı seviyeye geldi, hatta son zamanlarda geçmeye başladı. Anna Podgornaya bununla beraber, Türkiye'deki tatil kalitesinin Avrupa'daki tatil yörelerinden hiçbir farkı olmadığına dikkat çekti.

"TALEP 5 YILDIZLI OTELLERE DOĞRU KAYDI"

Tez Tour Halkla İlişkiler Müdürü Marina Makarkova'nın sözlerine göre bu yıl, Türkiye'deki bir tur paketinin fiyatı ortalama yüzde 5-7 oranında arttı. Makarkova, "Talepler 5 yıldızlı otellere doğru kayıyor. Bizim birçok müşterimizin tercihi bu yönde" şeklinde konuştu. Pegas Touristik'ten Anna Podgorskaya ise: "Business-Class ile uçuş ve bilhassa otellerde istenilen bazı ek seçenekler gibi çeşitli ek hizmet talepleri gelmeye başladı." ifadeleri ile değişen duruma işaret etti.

TUI Russia&CIS Şirketinin Halkla İlişkiler Müdürü Natalya Novikova bu sezonun en başarılı trendlerinden biri olarak turistik ürünlerin sınıflara ayrılmasını ve özellikle Rus turistlere göre uyarlanmasını öne çıkardı. Örnek olarak ise TUI şirketi tarafından Fun&Sun Tatili adı altında yeni geliştirilen konsepti gösterdi. Novikova, "TUI uzmanları, Rus turistlerin temel ihtiyaçlarını dikkate aldı: denize sıfır oteller, animasyon ve yalnızca Rusça iletişim, her yaştan insanlar için yüksek seviyede eğlence programları. Ürün oluşturulmasına yönelik bu tür yaklaşım çok iyi sonuçlar verdi. Programlar, Rus müşteriler tarafından kabul gördü, bununla da turistleri kabul eden otelin satış hacmi %70 arttı" diye konuştu.

ALANYA, KEMER, BELEK YİNE BAŞI ÇEKTİ

Anex Tour Pazarlama ve Halkla İlişkiler Müdürü Natalya Akimtsova ise bu yıl Türkiye'de tatilini geçiren Rus vatandaşları için en popüler tatil yöreleri olarak Alanya, Kemer, Belek, Side, Antalya, Dalaman, Fethiye, Marmaris ve Bodrum'u gösterdi.

Turizm sektörü uzmanları, bu yıl Rusya'dan yurtdışına tatile gidenlerin büyük bir kısmını çocuklu ailelerin oluşturduğunu düşünüyor. Natalya Akimtsova ise: "Türkiye turizm altyapısı çok gelişti. Bu yüzden, ekonomik sınıftan VIP sınıfına kadar her kesimden turisti mutlu etmek mümkün" değerlendirmesinde bulundu.

Rusya'nın önde gelen seyahat şirketleri sözcüleri, bu sezon, Türkiye ile rekabete giren ülkeler arasında İspanya, Yunanistan ve Mısır'ı gösterdi.