Bursa'da 4 bin 696 gün primi olan Hayri Cumuka, yaşlılık sebebiyle emeklilik talebinde bulundu. Emeklilik talebini onaylayan SGK, 1 Ocak 2011 tarihi itibariyle Cumuka'ya emekli maaşı bağladı. 11ay boyunca maaş ve ek ödemeler yapılan Hayri Cumuka'nın maaşı 8 Aralık 2011 tarihinde iptal edildi. Hayri Cumuka'dan ödenen paranın tamamını isteyen SGK, Osmangazi Sosyal Güvenlik Merkez Müdürü Şaban Çavuş imzalı gönderdiği mektupta, "Kurumumuz, emekli sigortalımız Hayri Cumuka, 16 Aralık 2010 tarihli talebine istinaden 1 Ocak 2011 tarihi itibariyle yaşlılık aylığı bağlandığı anlaşılmıştır. Bu nedenden dolayı dosyanızda yapılan tetkik ve inceleme neticesinde, 1479 sayılı kanuna tabi hizmetiniz 3 bin 426 gün, SSK hizmetiniz 550 gün ve 720 askerlik borçlanmanız olmak üzere toplam 4 bin 696 gün olarak tespit edilmiştir. Bu şartlarda emekli olmanız mümkün değildir. Bu mevcut hizmetinizin üzerine 704 gün daha prim ödemeniz gerekmektedir. Bu sebeple kurumumuz sehven tarafınıza yaşlılık aylığı bağlandığı tespit edildiğinden dolayı bağlanan aylığınız 8 Atalık 2011 tarihinde iptal edilmiştir. Emekli maaşı almaya başladığınız 1 Ocak 2011 tarihinden bugüne kadar almış olduğunuz maaş ve ek ödemelerinizle birlikte toplam 8 bin 282 lira olduğu tespit edilmiş olup, bu parayı en kısa zamanda kurum veznelerine yatırmanız gerektiği, aksi takdirde icra takibine gidileceği hususunu bilgilerinize rica ederim" ifadeleri yer aldı. "BU PARAYI ÖDEYECEK GÜCÜM YOK"

Konuyla ilgili açıklama yapan Hayri Cumuka, "SGK Müdürlüğü bana '2 sene askerlik ödemesi yaparsan emekli olursun' dediler. 2 sene askerlik günlerimi yatırdım ve emeklilik hakkımı kazandım. 1 yıldan bu yana maaş alıyorum. Kasım ayında maaşımı kestiler. Primlerimin noksan olduğunu söylediler. Ama madem noksan ise neden 1 yıldan bu yana bana maaş ödediler. Bu hatayı kim yaptıysa bunun ceremesini o çeksin. Bana verilen 11 aylık maaşı da geri istiyorlar. Bunu ödeyecek benim param da yok, pulum da yok, mülküm de yok. Bir de üstüne rahatsızım" dedi.

SGK'da müdür yardımcısı ve şeflerle görüştüğünü dile getiren Cumuka, sözzlerini şu şekilde sürdürdü:

"Ama onlar da bana güzel cevap veremediler. Müdür beye 'Burada gazete ilanı var. Ben buna dayanarak geldim' dedim. Gazetede 'Buraya gelen vatandaş kesinlikle mağdur duruma düşmez. Ne işi varsa yapılır, buradan küs ayrılınmaz' yazıyordu. Ben bu gazetedeki yazıyı görünce hem duygulandım, hem de gururlandım. Bir yazıyla gittim fakat karşılığında bir şey alamadım. Yine de bana bu parayı ödeyeceksin diyorlar. Ben bu parayı ödeyemem, ödeyecek durumum yok."