İzmir Kâtip Çelebi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz Eğitim Sorumlusu Doç. Dr. Kazım Önal, sigaranın ameliyat başarısını ve yara iyileşmesini olumsuz etkilediğini, pansuman sayısını ve süresini uzattığını, bu sebeplerden dolayı hem hastanın hem de devletin fazla harcama yaptığını bilimsel araştırmalarla kanıtladıklarını söyledi.

Yaptıkları iki bilimsel çalışmada, orta kulak iltihabı sebebiyle ameliyat ettikleri hastalarda sigaranın başarıyı 11 kat düşürdüğünü ispat ettiklerini belirten Önal, "Sigara içen vatandaşlarımızın orta kulak ameliyatları başarısız geçmekte, yani bir yerde bu hastalar boş yere ameliyat olmakta ve risk almaktadır." dedi.
Sigaranın kulak ameliyatlarında iltihap sürecini arttırdığını belirten Doç. Dr. Önal, damarları tıkayarak oksijen taşıma kapasitesini azalttığını, dolayısıyla beslenmeyi bozarak başarıyı düşürdüğünü söyledi. Çalışmasının orijinal araştırma kategorisinde bilimsel olarak dünyaca saygın dergilerde yayımlandığını ifade ederek, "Vücudumuzdaki bütün sistemleri olumsuz etkileyen sigara, ömrümüzü de ortalama 18 yıl kısaltmaktadır.

Bize başvuran sigara kullanıcısı hastalarımıza olumsuz etkilerini anlattığımız, hattâ ölüme sebep olabileceğini söylediğimizde bazıları, 'Hepimiz nasılsa öleceğiz.' diyor ancak sigara kullanan hastalarımız, maalesef bu sürecin hem kendileri hem de yakınları için ne kadar üzücü, yıpratıcı ve acılı geçtiğini bilmiyor. Biz hekimler, bu acılı süreci hastalarımızla birlikte defalarca yaşadığımız için uyarmak zorundayız.  Başarısız geçen bir ameliyattan sonra hastaların, sadece hekimler yerine sigara kullandıkları için kendilerini de suçlaması daha doğru olacaktır. Bu nedenle sigaranın oluşturduğu tehlikeyi herkes idrak ederek, bu kötü alışkanlıklarına bir an önce son vermelidirler." şeklinde konuştu.