ABD'de yapılan bir araştırmaya göre sigara paketleri üzerine uyarı amaçlı konulan fotoğraflar, yazıdan daha fazla etki gösteriyor. 200 kullanıcı ile yapılan ankette katılımcıların yüzde 84'ü paketlerin üzerindeki resimlerin sigaranın zararlarını daha iyi hatırlattığını söyledi.

Bu gerçekten yola çıkan Sağlık Bakanlığı, dünyada pek çok ülkede kullanılan resim uygulamasını 1 Mayıs 2010 yılında ülke genelinde hayata geçirdi. Sigaranın zararları konusuna tiryakilerin dikkatini daha fazla çekmeyi amaçlayan düzenleme sonucunda belirlenen 14 farklı resim dönüşümlü olarak sigara paketlerinde kullanılmaya başlandı.

Uygulama sonrasında binlerce kullanıcının sigarayı bıraktığı belirtiliyor. Buna karşın, sigara konusunda ısrarcı olan bazı tiryakilerin fotoğraflardan rahatsızlık duyduğu için kamuflaj yöntemi geliştirdiği ortaya çıktı. Sigara paketleri için özel tasarlanan metal ya da deri kılıflar, olumsuz görüntüleri kapatmakta kullanılıyor.

Paketleri üzerindeki resimlerden rahatsızlık duyduğunu belirten 25 yaşındaki Sevcan Özdemir, piyasada bir liradan satılan kılıfların imdadına yetiştiğini söyledi. Sigarayı bırakmayı düşünmesine rağmen devam ettiğini belirten Özdemir, hasta resimlerinin üzüntü verici olduğunu kaydetti.

Paket üzerindeki resimleri görmemek için kılıf kullandığını ifade eden 35 yaşındaki Oktay İnci ise resimlerin mide bulandırıcı olduğuna dikkat çekti. Sigara içen her insanın resimlerden etkilendiğini vurgulayan İnci, "Paket üzerindeki fotoğrafı görüp sigarayı bırakanlar mutlaka olmuştur. Ben de çok rahatsız oluyorum. Ancak bırakamadım. Kılıf sayesinde en azından fotoğrafları görmüyorum. Midem bulanmıyor." diye konuştu.