Kayıt dışıyla mücadele sonucunda sigortasız çalışan sayısının 4 yılda 288 binden 190 bine gerilediğini belirten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, ileriki dönemlerde kayıt dışı çalışanlara bankalar ve kamu kurumlarında işlem yapılmama uygulaması getirileceğini açıkladı.
MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri’nin soru önergesini cevaplandıran Bakan Çelik, çeşitli kurumlarla yaptıkları iş birliğinin ileriki aşamasında kayıt dışı çalışanlara bankalar ve kamu idareleri ve diğer kurum ve kuruluşlarda işlem yaptırılmaması uygulamasına geçileceğini söyledi. Uygulamayla kimlik numarasından çalışanin sigortalı olup olmadığı kontrol edilecek ve iş yerine sigorta yapılması için gerekli uyarılar yapılacak. Bakan Çelik, “Buradaki düşüncenin daha ileriki aşamasında, sosyal güvenlikleri olmayanlara bankalar ve devletin birimlerinde işlem yaptırılmaması amaçlanmaktadır” diye konuştu.
Sigortasız çalışanların bankalarda işlem yapamamasıyla ilgili düzenleme Sosyal Güvenlik Reformu kapsamında 2008 yılında Resmi Gazete’de yayımlanmıştı. Kayıt dışıyla ilgili mücadelede devletin bütün birimleri arasında iş birliğinin olması gerektiğini ifade eden Bakan Faruk Çelik, bu kapsamda bütün bankalar, PTT Genel Müdürlüğü, YÖK, GSM şirketleri, TEDAŞ ve daha pek çok kuruluşla iş birliğine gidildiğini söyledi. Çelik, söz kurumların TC kimlik numarasıyla sigortalılık kontrolü yapmaya başladığını ve sigortasız çalıştığı tespit edilenlerin kayıt altına alınabilmesi için gerekli yazışmaların yapıldığını söyledi.