Demir, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, milletvekillerinin eleştiri ve sorularını cevaplandırdı. Son on yılda 9 milyon 645 bin 954 adayın, 500 bin salonda sınava alındığı ifade eden Demir, bu salonlarda 1 milyon 351 bin kişinin görev yaptığını söyledi.

ÖSYM'nin toplum için önemli bir kurum olduğunu vurgulayan Demir, ''Böylesine hayati öneme sahip bir kurumun eksik ve yanlış bilgilerle yıpratılmasını doğru bulmuyorum'' dedi.

Geçen yıl yapılan YGS'de 4 adayın cevap kağıdı olmadığı halde puan aldığı iddiasının tamamen gerçek dışı olduğunu ifade eden Demir, bu sınavda 4 adayın cevap kağıdının kuruma ulaşmadığını ancak adayların eş değer sınava alındığını ve aldıkları puanlarla değerlendirmelerinin yapıldığını anlattı. Demir, bu sınavda hiçbir adaya hak etmediği bir puanın verilmediğini söyledi.

Farklı soru kitapçığı uygulamasına geçildiğini de anımsatan Demir, bu sayede sınav ticaretinin tamamen ortadan kaldırıldığını kaydetti.

Demir, sınavlarda salon içerisinde toplu kopya girişimleri olduğuna da dikkati çekerek, ''Bunu engellemek için de 2012 yılındaki rastgele seçilmiş 5 bin salonda kamerayla kayıt yapılmaya başlanmıştır. Hedefimiz 2013'te tüm salonlarda kamerayla kayıt yapmak ve böylece sınavın tamamıyla şeffaf bir şekilde gerçekleşmesini sağlamaktır'' dedi.

Şeffaflığı sağlamanın diğer yolunun da adayların cevap kağıdını görebilmesi, puanını hesap edebilmesi ve kendisine hiçbir haksızlık yapılmadan emin bir şekilde sınav sonucunu kabullenmesi olduğunun altını çizen Demir, şöyle devam etti:

''Sadece sınavın güvenliği, hak ve adalet ölçüsünde yapılması değil, ÖSYM olarak yeni sınav şekilleri de geliştirmek zorundayız. Buna bir örnek, dünyada ilk olarak yaptığımız özürlü memur seçme sınavıdır. Vatandaşlar sorunsuz bir şekilde sınava alınmış ve hiçbir problem olmadan yerleştirmeleri hak ettikleri şekilde yapılmıştır.

Göreve gelmemize neden olan 2010 KPSS konusunda savcılık soruşturması devam etmektedir. Umarım en kısa zamanda sonuçlanır ve olayın failleri cezalandırılır. Ben de merakla bekliyorum.

Öte yandan her sınav sonrasında gerek basında gerekse bize ihbar olarak gelen tüm durumlar değerlendirilmekte ve bir ihmal varsa gerekenler yapılmaktadır.

2012 KPSS'de hem sızma hem de soruların çalındığı iddiası tamamen asılsızdır. Çok teknik incelemelerle böyle bir sızmanın olmadığına emin olduğumuz için devam ettik ve sonuçlarımızı açıkladık.''

Demir, ÖSYM olarak hedeflerini, ''bugüne kadar oluşturulmamış soru bankasını bir an önce oluşturmak, elektronik sınava hazırlanmak, nitelikli sınav planlarını yapmak, açık uçlu sınavlar yapabilmek, değerlendirmeyi bilimsel ortamlarda yapmak ve en kısa zamanda sonuçları açıklamak'' olarak sıraladı. Demir, ''Bütün bunlarda temel vizyonumuz herkesin kendi sınav sonucunu kendisinin hesap edebildiği adil bir sınav sistemini Türkiye'ye kazandırmaktır'' dedi.