Eski sanayi sitesinde soba üretimi yapan Özkan Hüseyinbaş (34) yaptığı açıklamada, sobaya olan talebin büyük çoğunluğunun ilçe ve köylerden geldiğini belirterek, ''Doğalgaz ve kalorifer kullanımının her geçen gün artması nedeniyle soba satışları şehirlerde neredeyse durma noktasına geldi'' dedi.

Ürettikleri sobaların 40 ila 50 liradan başlayan fiyatlardan satıldığını kaydeden Hüseyinbaş, ''Sobanın büyüklüğüne ve işlevine göre de fiyatlar değişebiliyor. Soba üretimi oldukça zahmetli. Bir soba yaklaşık 15 aşamadan geçerek satışa hazır hale geliyor'' diye konuştu.

''Herkesin mutlaka bir soba anısı var''

Sobacılığın 4 kuşak aile mesleği olduğunu kaydeden Hüseyin Hüseyinbaş (64) ise sobanın Türk toplumu için kültürel bir simge haline geldiğini vurguladı.

Babası ve dedesinin de bu işle uğraştığını dile getiren Hüseyinbaş, ilkokuldan sonra başladığı mesleğini 45 yıl boyunca severek yaptığını, şimdi de 3 çocuğunun ata mesleğini yaşattığını ifade etti.

Büyük şehirlerde doğalgaz ve kaloriferin soba kullanımını nostalji haline getirdiğini ifade eden Hüseyinbaş, şöyle devam etti:

''Herkesin yaşamında sobayla ilgili mutlaka bir anısı vardır. Mesela çetin geçen kış koşullarında sobasız bir anı yoktur. Sobanın üzerinde pişen kestanenin, ekmeğin, kaynayan sütün lezzeti hala damaklardadır. İşte bunlar gibi birçok anının temelini oluşturan sobanın yerini hiçbir şey dolduramayacaktır''