Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, imsak vaktinin hesaplanmasıyla ilgili olarak teminat verdi.

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, imsak vaktinin hesaplanmasına ilişkin, "Diyanet İşleri Başkanlığımız hiçbir zaman yanlış bir bilgiyi toplumla paylaşmaz. Herkes, bu konuda Diyanet İşleri Başkanlığına güvensin" dedi.

Görmez, İl Müftülüğünün düzenlediği Hazreti Hasan Sempozyumu'na katılmak üzere Sivas'a geldi. Nuri Demirağ Havalimanı'nda Vali Yardımcısı Ömer Kalaylı ve İl Müftüsü Recep Şükrü Balkan tarafından karşılanan Görmez, daha sonra Sivas Valisi Alim Barut'u ziyaret etti.

Ziyarette konuşan Görmez, Sivas'taki tüm vatandaşların ramazan ayını kutladı. Hazreti Hasan Sempozyumu'nu çok önemsediğini belirten Görmez, Hazreti Hasan'ın barışın ve birlikte yaşama ahlakının elçilerinden biri olduğunu ifade ederek, "Bu günlerde coğrafyamızın onun sesine ihtiyacı olduğunu düşünüyoruz. Onun insanlığa miras bıraktığı sulh mesajlarına ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz. Onun için Sivas'ta, Hazreti Hasan'ı bu sempozyumla ele almanın çok önemli olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

- İmsak vaktinin hesaplanması

Görmez, bir gazetecinin, "Bazı vatandaşlar, sahura bir saat erken kalktıklarını iddia ediyor ve dolayısıyla gün uzun olduğu için bir saat fazla oruç tuttuklarını savunuyorlar. Bu konuya açıklık getirir misiniz?" sorusu üzerine, şunları söyledi:

"Diyanet İşleri Başkanlığımızın Din İşleri Yüksek Kurulu diye bir kurulu var, 16 bilim adamından oluşur ayrıca Diyanet İşleri Başkanlığında bulunan vakit hesaplama dairemiz ve orada çalışan astronomlarımız (gök bilimci) var. Ayrıca Din İşleri Yüksek Kurulumuz, Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Uzay Bilimleri ve Astronomi Bilimi hocalarıyla yıllardır birlikte çalışır. Bu hocalarımız, hem İslam fıkhının temel ilkelerini hem de astronomi ilminin verilerini dikkate alarak takvimlerini öyle yapar. Onun dışındaki tartışmalar, hem usul açısından hem esas bakımından hem bilgi ve bilgi ahlakı bakımından hem de bilimsel veriler açısından sorunludur. Dolayısıyla milletimizin kalbi bu noktada mutmain (inanmış) olsun. Diyanet İşleri Başkanlığımız hiçbir zaman yanlış bir bilgiyi toplumla paylaşmaz. Herkes, bu konuda Diyanet İşleri Başkanlığına güvensin. Etrafımızda bu kadar acı hadiseler yaşanırken, ramazan, bizi değiştirmeye gelir, bize her sene rahmet, bereket getirir. Ramazanın manevi iklimine gölge düşürecek şekilde, her sene böyle bir tartışma başlatmak doğru değildir."

Vali Barut ise Sivas'ın tarih, kültür ve ilim şehri olduğunu söyledi. Kentin ilim adamlarıyla tanındığını belirten Barut, Sivas'ın coğrafik ve demografik özellikleri hakkında bilgi verdi.

Barut, şehrin tarihi geçmişiyle de önem arz ettiğini belirterek, Görmez'i Sivas'ta ağırlamaktan mutlu olduklarını dile getirdi.

Vali Barut, Görmez'e "Hayat Ağacı" motifli tablo hediye etti. Görmez de Barut'a Diyanet İşleri Başkanlığının bazı yayınlarını armağan etti.