Vatandaşı ve devleti soyup soğana çeviren hastaneler usulsüzlükte öyle yollara başvuruyor ki, duyan 'Bu kadarına da pes' diyor. Sosyal güvenlikte ortaya çıkan fatura usulsüzlük ve yolsuzlukları anlatan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, bir günde aynı kişiye iki kez organ nakli yapılmış, bir kişinin aynı gün 26 kere muayene olmuş gibi gösterildiğini belirtti. Bakanlığının sağlıktaki vurgun, usulsüzlük ve yolsuzlukları önlemek için başlattığı risk odaklı denetim modeli hakkında bilgi veren Çelik, denetim için noktasal atışlar yapacaklarını söyledi. İşte hayret uyandıran yolsuzluk örnekleri:

CİROLAR UÇUYOR
Bir hasta aynı gün aynı tıp merkezine 26 kez gitmiş, muayene olmuş ve fatura edilmiş.
Bir doktor yılda 65 bin reçete yazmış. Bu da günde (365 güne göre) 178 reçete demek. Sabahtan akşama kadar sadece reçete yazsa yetişmez.
Bir eczanenin toplam cirosunun yüzde 53'ünü eczanede yapılan ilaçlar oluşturuyor. Bu ilaçların ortalama değeri 3 bin 600 lira civarında. Bir doktorla anlaşmış muhtemelen!
Bir hastanenin 2011 yılı ilk 6 aylık cirosu ile 2012'nin ilk 6 ayı arasında büyük fark var. Geliri geçen yılın ilk 6 ayına göre yüzde 537 artmış. Ne olduğuna hemen bakacağız.
Bir başka hastanenin kulakburun- boğaz servisine yıl içinde bin 450 hasta gelmiş. Bunların bin 250'sine MR çekilmiş. Ne kada çok işlem yaparsa o kadar çok gelir elde ediyor. Ne var ki hepsine MR çektiriyorsunuz?
3 ayda 50 kişi organ naklinden ölmüş. Biz bunu yapanlara 'Arkadaş, hasta ölecekse neden nakil yaptın, ölmeyecek de senden kaynaklı bir şey varsa işini neden doğru dürüst yapmadın?' diye soracağız.
7 kişi ile ilgili bir gün içinde iki organ nakli olduklarına ilişkin dosya var.
Bir hastanede 24 bin katarakt ameliyatı oluyor. Yüzde 42'sinde komplikasyon ortaya çıkıyor. Gözleri sakatlıyorsunuz yani. Burada bir sıkıntı var demektir.
İLAÇ SAYILARI DÜŞECEK
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, ilaç kullanımı ile ilgili israfın da önleneceğini belirterek, şunları kaydetti: "12 ilde ilaç israfının önlenmesi için evlerdeki ilaçlar ile ilgili çalışma yapılıyor... İzmir Eczacılar Odası evlerdeki ilaçların yüzde 78'inin kullanma süresinin geçtiğini belirledi. 12 ilde fotoğraf çekip, buna göre akılcı ilaç kullanımı konusunda çalışma yapacağız... İlaç sayılarını hastalığına göre dizayn etmek gerekiyor ya da birçok ülkede olduğu gibi tane ile ilaç kullanımına geçmeliyiz. Paket içindeki ilaç sayısının düşürülmesi de bir yöntem olabilir."  takvim