Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nin akademik yılı açılış törenine katılan YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Türkiye'de bugün gelinen noktada yüksek öğretimin sorunlarının önemli ölçüde azalmaya başladığını kaydeden Çetinsaya, "Bugün başta Sayın Cumhurbaşkanımızın mesajları olmak üzere benden önce yapılan bütün konuşmalarda da yüksek öğretim alanımızın, yüksek öğretim sistemimizin yeniden yapılandırılması ihtiyacı, yeni bir yasa ihtiyacı birçok yerde dile getirildi. Türkiye'de yüksek öğretim alanı gerek küresel eğilimlere ve 21. yüzyıl ihtiyaçlarına, gerekse 2023 yılı hedeflerine uygun olarak büyümektedir. Türkiye'de her ilimizde en az bir üniversite açıldığı, İstanbul, Ankara, İzmir'in yanı sıra büyük Anadolu kentlerimizde de sayıları 3'ü, 4'ü bulan üniversite sayılarına ulaşılmış, kontenjanları genişlemeye başlandığı bir dönemi yaşamaktadır. Yüksek öğretim kurumlarımızın dünyadaki saygınlıklarının artması, bir yandan bölgesinin zenginliklerinden beslenen, diğer yandan dünyayla daha çok bütünleşen bir yapıya kavuşabilmelerine daha çok ve nitelikli uluslararası öğrenci ve araştırmacı çekebilmelerine, uluslararası araştırma ve yenilik kapasitesini geliştirebilmelerine ve rekabette daha avantajlı kurumlar elde edebilmelerine bağlıdır'' dedi.

"SÖZDE DEĞİL, ÖZDE GLOBAL ÜNİVERSİTE"


Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Davut Aydın da konuşmasında, Anadolu Üniversitesi'nde çok hızlı bir değişim ve gelişim yaşandığını ifade ederek, ''Gerçekten sözde değil özde global kampüstesiniz. Bakü'den Brüksel'e, Nahcıvan'dan Gürcistan'a, Kıbrıs'tan Yunanistan'a, Makedonya'dan Kosova'ya, Almanya'dan İngiltere'ye kadar 30 ülkeye, Eskişehir'e, Türkiye'nin 81 iline, 957 ilçesine eğitim hizmeti veren Anadolu Üniversitesi'nin bu yılki açılış törenine katıldığınız için çok teşekkür ediyorum. Türkiye'de çok büyük bir değişim ve dönüşüm yaşanıyor. Bu değişim ve dönüşümden bütün sektörler etkileniyor. Bunun içerisinde üniversitelerin de etkilenmemesi mümkün değil. Yüksek öğretime talep artıyor. Yüksek öğretimde çeşitlenmeler var. Büyük bir rekabet dönemine giriliyor. Büyük bir bilgi toplumu değişim ve dönüşümü yaşanıyor'' diye konuştu.


Kağıt kitabın kaldırılacağını, yerini elektronik kitapların alacağını belirten Aydın, ''Toplam 545 olan kitap sayımız, 3 yıl içindeki değişim-dönüşüme bağlı olarak bir anda bin 37'ye yükseldi. Bin 37 kitap, toplamda sadece 2012-2013 ders yılı için söylemek gerekirse 20 milyon adet kitap basmak ile karşı karşıyayız. Bu 20 bin ton kağıt anlamına geliyor. 1 ton kağıt için 17 orman tüketildiğini varsayarsak, 350 bin adet ormanı her yıl tüketmek anlamına geliyor. Ayrıca bu cari açığı da ilgilendiriyor. Bunun üzerine bu sorunu çözme konusunda yaptığımız toplantılar sonucunda kağıt kitabı atmaya karar verdik. Bütün kitapları elektronik ortama taşıma süreci başlattık. Bu yıl 150 kitabı elektronik kitaba dönüştürüyoruz'' dedi.

ALMANYA, AZERBAYCAN VE KOSOVA'YLA UZAKTAN EĞİTİM


Açılışta Şef Cemi’i Can Deliorman yönetimindeki Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Senfoni Orkestrası katılımcılara müzik dinletisi sundu. Dinletinin ardından Köln, Bakü ve Prizren’de uzaktan öğretim sistemi ile öğrenim gören öğrenciler video konferans bağlantısıyla törene eşlik etti. Katılımcılara Anadolu Üniversitesi için hazırlanan kısa bir belgesel izletildi.
Konuşmaların ardından Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Feriştah Alanyalı’nın ilk dersi vermesi ile tören sona erdi. Anadolu Üniversitesi Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi'ndeki törene ayrıca Vali Kadir Koçdemir, Eskişehir milletvekilleri Ülker Can, Salih Koca, Nabi Avcı, Kazım Kurt, Garnizon Komutanı Korgeneral Abidin Ünal, Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen, Kosova Demokratik Türk Partisi Genel Başkanı ve Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar, Prizren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mazlum Barallıu, Avrasiya İnovasyo Enstitüsü Rektörü Ferhad Mehtiyev ve Rektör Baş Yardımcısı Azer Hatemov, Karkiv Ünivesitesi Uluslararası İlişkiler Fakültesi Dekanı Eldar Veliyev, Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı eski Genel Sekreteri Vefa Guluzade, Nahçıvan Üniversitesi Rektörleri İsa Habibbeyli, Şahin Aliyev ve Halit Babayev, Kosova Anayasa Mahkemesi Üyesi Altay Suroy, Azerbaycan-Türkiye İşadamları Birliği (ATİB) Başkanı Cemal Yangın, öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı