Riyad El-Asaad, "Suriye'den 1 metrekare toprağın koparılmasına dahi müsaade etmeyiz ve savaşa gireriz. Tek bayrak tek vatan istiyoruz" dedi.
Suriye'de Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı bazı şehirlerin PKK'nın uzantısı olan PYD'nin eline geçmesi Türkiye ile birlikte Esed'e karşı savaşan Özgür SuriyeOrdusu'nuda harekete geçirdi.
BUGÜN'e konuşan Özgür Suriye Ordusu Lideri Albay Riyad El-Asaad, "Kürtlerle çatışmak istemiyoruz ama Kamışlı'yı da terk edecek değiliz. Suriye'nin bir metre toprağı için savaşmaya hazırız" dedi.
Esed'in askerleri ileÖzgür Suriye Ordusu (ÖSO) arasındaki çatışmalar şiddetlenerek yerleşim birimlerine yayılmaya devam ediyor. Diğer yandan PKK'nın siyasi uzantısı PYD'nin silahlı milisler aracılığıyla Suriye'nin kuzeyindeki bazı şehirlerde yönetimi ele geçirmesi Türkiye ve ÖSO tarafından endişe ile takip ediliyor.
Son gelişmeleri ve yürütülecek yol haritasını öğrenmek için BUGÜN, Özgür Suriye Ordusu Lideri Albay Riyad El-Asaad'a ulaştı.
Beşşar Esed'in ordusunda 31 yıl görev yapan El-Asaad, kendi halkına silah doğrultması istenince Türkiye'ye sığındı. Suriye devriminin silahlı kanadının lideri olduğu için, altında albaydan daha rütbeli subaylar da görev alabiliyor. Güvenlik gerekçesiyle yüz yüze görüşmenin uygun olmayacağı belirtilince El-Asaad, tercüman aracılığı ile telefonun diğer ucundan soruları yanıtladı
Suriye'nin toprak bütünlüğü üzerinde duran El- Asaad, "Yetim devrimimize kimse yardım etmiyor. Esed'e karşı savaşırken bir de Kürtler ayrı bir bölge istiyor. Amamüstakil Kürt devletini asla kabul etmiyoruz" dedi. İşte Albay Riyad El-Asaad'ın sıcak gündeme ilişkin görüşleri:
1 METREKARE DAHİ VERMEYİZ
Kürtlere tamamen karşı duracağız ama gücümüz yetmiyor. Esed'e karşı bir savaş yürütüyor askerlerimiz. Bu savaştan sonra gücümüz kalırsa ve bunlar değişmezse mutlaka savaşacağız. Suriye'den 1 metrekare toprağın koparılmasına dahi müsaade etmeyiz ve savaşa gireriz. Müstakil Kürt devletini asla kabul etmiyoruz.
Bir Kürt grubuile toplantı yapacağız. Onlara tam ve net cevabımızı vereceğim. Biz savaşmak için hazırız. Örgütler siyasi ve tehlikeli ama biz sadece bayrak, vatan için savaşıyoruz. Türk askerinin bir partisi olmadığı gibi biz de halkımız için çalışıyoruz. Ama Müslüman Kardeşler, aşiretler, Kürtler kendi örgütleri için çalışıyor. Bazı Kürtler bizi bazıları da PYD'yi destekliyor. Esed bazı yerleri boşaltıp Kürtlere bıraktı. Bunu muhalefeti yani düşmanını parçalamak için kullanıyor.
Hem Türkiye'ye hem de muhalefetine işaret veriyor. Suriye tek toprak, tek bayraktır. Kesinlikle bağımsız bir Kürt bölgesi olmaz. Hepsi vatandaş ve hepsi eşit. Herkesin hakkı var, kültürü, yemeği dansı var.Özgür Suriye tek bayrak altında birlikte olsun istiyoruz. Sivil, sosyal bir hukuk devleti olacak. Bütün vatandaşlar eşit olacak.Oya bağlı olacak, oyların sonucu ne çıkarsa herkes bunu kabul edecek.
KAMIŞLI'YI BIRAKACAK DEĞİLİZ
Birçok şehir bizim kontrolümüzde. Şam ve Halep'in büyük kısmında askerlerimiz hakim. Humus, Huma, İdlip gibi şehirler bizim elimizde. Suriye Ulusal Konseyi'nin Kürtlerin ele geçirdiği şehirlerde ayrı bir devlet kurması için kullandığı 'Şimdi zamanı değil' tabirine katiyetle karşı çıkıyoruz. Bir bela daha başımıza almak istemiyoruz. 2 cephede savaş olsun istemiyoruz. Bir tarafta Esed'e karşı savaşırken diğer yanda da Kürtlerle çatışmak istemiyoruz. Ama Kamışlı'yı da bırakacak, terk edecekdeğiliz. Ancak durumkötü ve zor.
Alevi devleti bir rüya
Lazkiye veya başka bir bölgede Alevi devleti kurmak sadece bir rüya ve vehim. Belki istiyorlar ama bunun imkanı yok ve biz müsaade etmeyeceğiz. Maalesef Özgür Suriye Ordusu'nun askerleri dışında da gruplar var. Çünkü biz yeterli desteği bulamadık. Bu milisler mantar gibi her yerde türedi.
Mesela Cilvegözü Sınır Kapısı El Kaide’nin kontrolü altında. Şimdi bir diyalog halindeyiz ama hâlâ başaramadık. Selefiler, İhvanı Müslümin ve başka yerli gruplar var. Bunun sebebi bize destek verilmemesi ve meydanın açık kalmasıdır. Ama hâlâ bu hatanın telafi imkanı vardır.
Konseyde devrimciler yok
Konseyde siyasi gruplar var, devrimciler yok. Dışarıdan geldiler Suriye'yi bilmeyenler oluşturuyor. Türkiye konsey ile irtibatta ama bizle iletişime geçilmiyor. Bizle iletişim kurulmalı, Türk askeri ile koordinasyon olmalı. Daha sonra da organize ve lojistik destek sağlanmalı. Türk askerinden bir istişari heyet oluşturulmalı. Tabii ki silah lazım. Çünkü yeterli sayıda devrimci var ama silah ve organizemiz yok. Maalesef Türkiye silah noktasında bize yardım edemiyor.
Suriye her açıdan önemli
Gelecekte Suriye ve toprak bütünlüğü Türkiye için çok önemli. Sınır komşusu bir ülkede olup bitene Türkiye'nin kayıtsız kalmaması ve bizlere destek vermesi gerekiyor. Her şeyimiz, kültürümüz yakın. En uzun 900 kilometre olan bir sınırımız var. Ekonomik açıdan da Suriye çok önemli bir yer. Suriye'de petrol, uranyum, fosfat, pamuk, buğday var ucuz işçilik var. Rejimden sonra ticaret daha da artırılabilir. Stratejik, ekonomik hem de güvenlik için çok önemli.
İKİNCİ SOMALİ OLMASIN
1,5 sene geçti ama bize kimse destek vermedi. Meydan boş kaldı ve herkes silahlandı. Zaten bu yetim bir devrim. Allah razı olsun Türkiye insani yardım verdi. Bu çok büyük bir destek ama yetmiyor. Eğer bu zalim durmazsa daha fazla mülteci gelecek. Maalesef mezhep meselesi oldu ama biz bunu istemiyoruz.
Esed'in amacı mezhep çatışması çıkartmak. Boş kalan alanı örgütler doldurdu. Artık bu silahlı gruplar adam kaçırıp fidye istemeye, yollarda insanları katletmeye başladı. Türkiye yardım ederse iki ülke tam kardeş olacak. Çünkü sükunet ve istikrar sağlanacak. Eğer bunlar olmazsa Türkiye'nin yanında ikinci bir Somali olacak. Biz bunu istemiyoruz.
Türk bayrağını indirenler Esed’in ajanı
Türkiye halkımıza kapılarını açtı. Kamplarda olan vatandaşlarımıza onlarca defa söyledik, uyardık. Ama bu kamplar içinde Suriye ajanları var. Türk bayrağını indirmek gibi bütün çirkinlikleri kasten ve bilerek yapıyorlar. Ama bunlar görevli ve provokasyon için geliyorlar.
Maske yok, yelek alamıyoruz
Çelik yeleği Türkiye piyasasından 24 liraya alıyoruz. Her savaşçı bir tane istiyor ama imkanımız yok. Türk devleti Özgür Suriye Ordusu'na destek verse bağımsız bir tane grup kalmaz ve tek güç Esed'e karşı koordineli şekilde savaşır.
Esed ordusunun helikopter ve tankları gelip her yeri imha ediyor. Bizim elimizde anti helikopter ve anti tank silahı yok. Kimyasal silahlar konusunda son derece hassasız ama maalesef gücümüz yetmiyor. Bu silahların kullanılması durumunda maskeye ihtiyacımız var. Ama bulamıyoruz.