Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, bugün Moskova'da Suriye mevkıdaşı Velid Muallim ile biraraya geldi. Basına kapalı yapılan görüşme sonrasında iki ülke bakanları ortak basın toplantısı düzenledi.

Velid Muallim'in Moskova ziyaretinin Suriye ve bölge ülkelerinin kaderinin belirlendiği bir döneme rastladığına dikkat çeken Sergey Lavrov, "Suriyeli mevkıdaşım beni ülkesindeki son durum konusunda detaylı olarak bilgilendirdi. Suriye hükümetinin ülkedeki krizin barışçıl yollarla çözümü için tüm yükümlülüklerini yerine getirdiğini söyleyebilirim. Maalesef Suriye'deki silahlı muhalefet ise silah bırakmamakta direniyor ve Annan planına uymuyor" dedi.

Rusya'nın Golan Tepeleri'nde görev yapmak üzere gözlemci göndereceğini de ifade eden Lavrov, "BM sekreterliği Rusya'dan ve diğer ülkelerden ateşkes sürecinin izlenmesi için gözlemci göndermesini istedi. Biz de bu isteği kabul ettik" şeklinde konuştu.

Suriye hükümetine ülkedeki olayların dünya kamuoyunca daha iyi bilinmesi için tüm yurt genelinden gözlemci ve gazetecileri kabul etmeye çağıran Lavrov, "Sadece Rus gazetecileri değil, diğer ülkelerden de basın mensuplarını ülkenize çağırınız. Bu haklı davanızın daha iyi bilinmesine yardımcı olacak. Umarım silahlı muhalefet grupları da basın mensuplarına karşı silah kullanmayacağı vaatlerine uyarlar" dedi. Bir gazetecinin Türkiye'nin Suriye sınırında tampon bölge oluşturacağı haberlerine ilişkin görüşünün

sorulması üzerine Türkiye'nin bağımsız bir ülke olduğunu ve kendi toprakları için istediği bir kararı almakta serbest olduğunu belirten Lavrov, "Bugün binlerce Suriyeli göçmenin Türkiye topraklarına yerleştiğini biliyoruz. BM Göçmenler Komitesi'nin bu konuyla yakından ilgilenmesini ve bölgede araştırmalarda bulunarak göçmen ihtiyaçlarının karşılanmasında Türk hükümetine yardımda bulunması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Suriye topraklarının ise Suriye'ye ait olduğunu ve dolayısıyla bu topraklara yönelik tüm kararların Suriye yönetimince alınabileceğini vurgulayan Lavrov, "Son zamanda Ankara'dan Kofi Annan planının fiyaskoyla sonuçlandığı ve önümüzdeki günlerde Suriye ile ilgili kendi kararlarını vereceklerine ilişkin açıklamalar duydum. Dün Türk mevkidaşım Ahmet Davudoğlu ile yaptığım telefon görüşmesinde bunun anlamını sordum. Kendisi bana Suriye ile ilgili Türkiye'nin tek başına her hangi bir eylem yapmayacağına teminat verdi. Biz bu beyanlara inanıyoruz" dedi.

MUALLİM: "TÜRKİYE YASADIŞI SİLAHLI BİRLİKLERE DESTEK VERİYOR"

Türkiye'yi Suriye topraklarına sızan yasa dişi birlikleri silahlandırmakla suçlayan Muallim ise "Maalesef, Türkiye yasadışı silahlı birliklere destek veriyor. Onları silahlandırıyor. Muhaliflerin Suriye'ye yasadışı girişi için üs oluşturuyor. Tüm bu eylemler Kofi Annan planının ihlalidir. Suriye topraklarındaki sorunlarda suçlu taraflardan biri de Türkiye. Kofi Annan benimle yaptığı telefon konuşmasında Suriye'de ateşkesin sağlanması için tüm tarafların silah bırakması gerektiğini vurguladı. Ama

Türkiye'nin muhalifleri silahlandırmaya devam etmesi durumunda ateşkesten nasıl sözedilebilir?" şeklinde konuştu.