CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, TBMM Başkanlığı’na, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Suriye’deki iç karışıklıklardan kaçarak Türkiye’ye gelen sığınmacıların Suriye sınırında kurulan kamplarda barındırılmakta olduğunu belirten Atıcı, “Son günlerde uluslar arası ve ulusal basında, sığınmacılara sağlanan insani yardımlar dışında, günlük harcamalar için kredi kartı verildiği ve bu kartlara her ay 300-400 ABD doları tutarında para yüklendiği ve bu şekilde kamplardaki sığınmacılara şimdiye kadar 160 milyon ABD doları aktarıldığı iddia edilmektedir” dedi.

Sığınmacılara kredi kartı veya benzeri bir harcama kartı dağıtılıp dağıtılmadığını merak eden Atıcı, şu sorulara yanıt aradı:

“Bu kartlara yüklenen para hangi kaynaktan sağlanmaktadır?

Bugüne kadar Suriyeli sığınmacılara nakit veya kart yolu ile ne kadar para dağıtılmıştır?

Sığınmacıların artması durumunda Türkiye’nin sıkıntı yaşayabileceği ve buna bağlı olarak Birleşmiş Milletlerin yardıma çağrılmasının dağıtılan para miktarı ile ilgisi var mıdır?

Bu uygulamalar, bir kısmı Suriye’ye gidip çatışmalara katılan ve Türkiye’deki kampa geri dönen, Suriyeli milis olduğu bilinen muhaliflere sağlanan bir 'lojistik hizmet' midir?”