ürkiye'nin ilk sürücüsüz otomobili OKANOM'u geliştiren Okan Üniversitesi, Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) ile "kaptansız gemi" projesini de içeren işbirliği protokolü imzaladı. Okan Üniversitesi'nden yapılan açıklamaya göre, GİSBİR'in, Tuzla'daki merkez binasında düzenlenen törende, Okan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şule Kut ve GİSBİR Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kıran işbirliği protokolüne imza attı.

Gemi inşa sektörünün son yıllarda Uzak Doğu'ya kaydığını aktaran Kıran, "Uzak Doğu ile rekabet etmeye çalışıyoruz. Bunun için özellikle yeni projeler geliştirmeliyiz. Geleceğin gemileri daha tasarruflu, belki de elektrikle çalışan gemiler olacak" değerlendirmesinde bulundu.

Okan Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nejat Tuncay, Türkiye'nin ilk sürücüsüz otomobili OKANOM'un ardından birbirleriyle haberleşen otomobiller üzerinde çalıştıklarını belirterek, "GİSBİR ile işbirliği yaparak elektrikli otonom (sürücüsüz) gemi üzerine çalışmalar yapabiliriz. OKANOM ile kazandığımız bilgi ve deneyimi bu projede kullanabiliriz. Limana kaptansız giriş-çıkış yapan gemiler geliştirebiliriz" dedi.