Anadolu Selçuklu Devleti döneminde yaptırılan ve 2008 yılına kadar çay bahçesi ile hediyelik eşya satış dükkanları olarak hizmet veren tarihi Şifaiye Medresesi'nin, zaman içerisinde yıpranması nedeni ile 2007 yılında restore edilmesi için karar alındı. Medresede bulunan işyerleri boşaltıldı. 2007 yılında Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan ihale ile restorasyon işini, 2008 yılının Şubat ayı sonlarında bir taşeron firma üstlendi. Ancak restorasyonu yapan firma 2010 yılında iflas edince çalışma yarım kaldı. Ardından restorasyon işi bir başka firmaya verildi. İşi alan firma eksik kalan restorasyon çalışmalarını tamamlayarak medreseyi 15 Haziran 2012 günü Vakıflar Bölge Müdürlüğü'ne teslim ederek geçici kabulünü yaptırdı.

ESKİ İŞLETİCİLERİNE VERİLDİ

Restorasyon sonrası medrese 24 Aralık 2012 günü yapılan ihaleyle eski kiracı hak sahiplerine tekrar tahsis edildi. Yapılan ihalede restorasyon çalışmasına alınmadan önce medresede işletmesi bulunanlara öncelik tanındı. İhalenin tamamlanması ile önümüzdeki aylarda medresenin yeniden çay bahçesi ve el sanatları ürünleri satış merkezi olarak hizmete girmesi için çalışma başlatıldı. Daha önce gündeme gelen medresenin, aslına uygun olarak Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne bağlı bir merkez olarak hizmet verme fikrinden ise vazgeçildi.

ŞİFAİYE MEDRESESİ

Selçuklu Sultanı 1'inci İzzettin Keykavus tarafından 1217-1218 yıllarında yaptırılan Şifaiye Medresesi, o dönem Anadolu'nun en büyük ölçekli Tıp Fakültesi olma özelliğini taşıdı. 4 Eyvanlı açık avlulu medrese, zamanında uygulamalı tıp fakültesi hastanesi olarak da kullanıldı. 1220 yılında vefat eden 1'inci İzzettin Keykavus ve ailesinin kabirleri de medresenin güney eyvanındaki türbede yer alıyor.