Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK'lerde değişiklik yapan yasa tasarısının 19. maddesinin görüşmelerine geçilirken, CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç, muhalefete mensup katip üyenin Divan'da yer almadığını belirterek, bu şekilde genel kurulun yönetilemeyeceğini öne sürdü.

TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, muhalefete mensup katip üyenin, işinin çıkması nedeniyle iktidara mensup bir katip üyeye, yerine bakması için ricada bulunduğunu ifade ederek, bu durumun İçtüzüğe aykırı olmadığını söyledi.

Yakut, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ve CHP'li Kamer Genç'in oturuma ara verilmesi talepleri üzerine, ''Başkanlık Divanı oluştu, niye ara vereyim. Partinizin iki katip üyesinin bulunmaması sebebiyle ara vermem usulde yokki. Divan teşekkül etti'' dedi.

Vural'ın, bu şekilde Genel Kurul'un yönetilemeyeceği konusundaki itirazları devam edince Meclis Başkanvekili Yakut, ''Bağırın Sayın Vural. Bağırmakla neyi çözeceksiniz? Bu, ilk defa mı oluyor?'' diye sordu. Oktay Vural da Yakut'a, ''İhanet yasası ilk defa oluyor'' karşılığını verdi.

Tartışmanın sürmesi üzerine muhalefetin istemesinin ardından Sadık Yakut, usul tartışması açtı. Bu arada, muhalefete mensup katip üye Genel Kurul'a gelerek, Divan'daki yerini aldı.

Açılan usul tartışmasında, AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, şöyle konuştu:

''Muhalefete mensup Divan katibi arkadaşımızın ricası, talebi doğrultusunda geçici süreyle AK Parti'ye mensup bir Divan mensubu arkadaşımız, onun yerine görev yapmaya başladı. Sonra itirazlar geldi. Evet teamül var, burada muhalefete mensup bir arkadaşımızın olması gerekir. Ama mutlaka böyle olacak diye bir kural yok. Ne bizden kaynaklanan bir durum söz konusu, ne de Divan'dan kaynaklanan bir durum söz konusu. Bu ilk defa olmuyor. Diyelim ki muhalefete mensup arkadaşlarımız gelmedi ya da gelemediler, ne olacak?''

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da tutumunu eleştirdiği Grup Başkanvekili Sadık Yakut'a, ''Katip üyelerin muhalefeti temsil etmesi önem arz etmektedir. Niye acele ediyorsunuz? Beş dakika ara verseydiniz, bakın muhalefetteki katip üye geldi. Mahcup oldunuz. Bir yerlerden talimatla Meclis'i yöneteceğine, vicdanınızla yönetseniz. Mahcup oldunuz'' şeklinde konuştu.

Sadık Yakut ise Vural'a, ''Sesinizi yükseltmekle haklı olmazsınız'' karşılığını verdi. Vural, bunun üzerine, ''Muhalefete saygısızca davranıyorsunuz. Meclis Başkanvekilisin. Siz Genel Kurul'a saygılı olacaksınız'' ifadesini kullandı.

Yakut da ''Sen saygılı ol önce. Şu tavrınızı millet görse ne der. Bağırın, biraz daha bağırın, basın mensupları duymuyor. Mahcup olan da sizsiniz sayın Vural'' diye konuştu.

Vural'ın, kürsüden ayrılıp yerine giderken, ''Yazıklar olsun'' demesi üzerine Yakut da ''Size yazıklar olsun'' diye karşılık verdi.

Genel Kurul'da tasarının 19. maddesi kabul edildi, 20. madde üzerinde görüşmeler devam ediyor.