Eskişehir'de, 6 yılda 6 bel ameliyatı geçirdikten sonra leğen kemiğinde ''eklem kireçlenmesi'' tespit edilen kadın, kapalı cerrahi yöntemiyle ilk kez uygulanan ve dokuya en az zarar veren ameliyat sayesinde sağlığına kavuştu.

Eskişehir'de, 6 yılda 6 bel ameliyatı geçirdikten sonra leğen kemiğinde ''eklem kireçlenmesi'' tespit edilen bir kadın, şiddetli ağrılarından kapalı cerrahi yöntemiyle ilk kez uygulanan ve dokuya en az zarar veren ameliyatla kurtuldu.

Özel Eskişehir Sakarya Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği'nden Operatör Doktor Mehmet Taşkoparan, düzenlediği basın toplantısında, kendilerine bel kısmında şiddetli ağrı, ayağında uyuşma ve yanma şikayetleriyle başvuran Sacide Dokuzbay'a (43) testler sonucu ''eklem kireçlenmesi'' teşhisi koyduklarını ve ameliyat önerdiklerini bildirdi.

Dokuzbay'ın kabul etmesi üzerine 1,5 santimlik bir kesiyle kapalı cerrahi yöntemiyle uyguladığı eklem ameliyatının, bu şekilde Türkiye'de ilk kez yapıldığını ifade eden Taşkoparan, ayrıca operasyonun dokuya en az zarar verme özelliği taşıdığını söyledi.

Dünyada örnekleri olan söz konusu ameliyatın, bugüne kadar nadiren ''açık cerrahi'' yöntemle gerçekleştirilebildiğini belirten Taşkoparan, şunları kaydetti:

''Bu ameliyat, omurganın leğen kemiğiyle eklem yaptığı yerde oluşan kireçlenmeden dolayı yaşanan ağrıyı geçiren bir tedavi yöntemi. Dokuya en az zarar veren ameliyatı 40 dakikalık sürede başarıyla gerçekleştirdik. Leğen kemiğine üç implant yerleştirdiğimiz hastamız, ağrılarından kurtuldu. 6 sene içinde 6 defa ameliyat olmuş ve son 6 ayda çok şiddetli ağrıları vardı. Bu hastalık, daha önce gittiği ya da ameliyatları yapan doktorların hiç akıllarına gelmemiş. 'Artık bu hastalıkla yaşayacaksın, buna alışmalısın' denmiş. Ben de bununla ilgili 10 gün önce Almanya'da kursa katıldım. Belki kursa katılmasam benim de aklıma gelmezdi. Bu tür bir ameliyat açık cerrahi yöntemiyle yapılmış olsaydı, kanamalı ve daha uzun sürecekti.''

Taşkoparan, bu tür hastalara tanı koymanın zor olduğunu, kadınlarda daha sık görülen rahatsızlığın bel fıtığı ve kireçlenmesiyle karıştırıldığını sözlerine ekledi.

Hastanenin Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Emeksiz de, Taşkoparan'ın, ameliyatı Almanya'da katıldığı eğitimlerin sonucu gerçekleştirdiğini dile getirerek, kendisine teşekkür etti.

Ameliyattan bir gün sonra ayağa kalkan ve yarın taburcu edileceği açıklanan Dokuzbay ise ağrıları sona erdiği için çok rahatladığını söyledi.