Doğum sırasında oksijensiz kaldığı için beyin felci olan Serkan Uman, tekerlekli sandalyeye mahkum olarak hayatını sürdürüyor. Kendi başına sadece klavye kullanabilen Uman, hayat hikayesini ‘Herşeye Rağmen Yaşam’ isimli kitabında anlattı.

En büyük isteğinin kendisiyle aynı sıkıntıları paylaşan insanlara örnek olabilmek olduğunu söyleyen Uman, gerekli çaba gösterildiğinde tüm engellerin ortadan kalkabileceğini göstermek için bu çalışmayı hazırladığını kaydetti.

Memur bir ailenin çocuğu olarak Van’da dünyaya gelen Serkan Uman, prematüre doğmasının yanı sıra, doğum sırasında bir süre havasız kaldı. Altı aylıkken elinde ve vücudunda kasılmalar fark eden ailesi, kasılmalar artınca Uman’ı İstanbul Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ne götürerek acı gerçeği öğrendi. Doğum sırasında havasız kalan Serkan Uman, 'Serebral Palsi Distoni (Spastik) olarak dünyaya gelmişti. Vücudundaki bütün kaslarda kasılma olan Uman, tekerlekli sandalyeye mahkum oldu.

Okul çağına geldiğinde ise ailesinin okula götürdüğü Uman, eliyle kalemi düzgün tutamadığı için kabul edilmedi. O dönemde İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde fizik tedavi gören Uman, rehabilitasyon merkezine gitmeye başladı. Uman, burada yıllarca eğitim görerek eline kalem kağıt almadan okuma yazmayı öğrendi.

Tek parmağıyla kitap yazdı

Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği’nde eğitimini devam ettiren Uman, bütün zorluklara rağmen başarılı olma ümidini kaybetmedi. Kasılmalardan dolayı kalem tutamayan Uman, buradaki çalışma odasında bulanan bilgisayarda, tek parmağıyla düşüncelerini yazdı. Yaklaşık 2 ayda yazısını tamamlayan Uman’ın yazdıkları kitap haline getirildi. 115 sayfalık kitap 10 lira karşılığında dernek binasında satışa çıktı. Umar, kitabının yayın evlerinde satılarak diğer özürlülere ve karamsar insanlara örnek olmasını istiyor.

'Her Şeye Rağmen Yaşam' ismini verdiği kitabı hakkında konuşan Umar, “Hayat engellerle dolu. İstedikten sonra her şey olur. Bundan sonraki yıllarda her şeyin değişeceğine ve daha iyi olacağına inanıyorum. Bu kitabı yazmamdaki sebebim benim gibi özürlü kişilere örnek olmak. Yeter ki insanın içinde istek olsun. İstedikten sonra her şeyi başarabilirsiniz; bundan emin olabilirsiniz.” ifadelerini kullandı.