Köyde yaşayan genç çoban, 5 gün önce Zonguldak’ın Kozlu beldesindeki kurban pazarına kurduğu çadırda, internet üzerinden 6 hayvan sattı. Köyde çobanlık yaparken de internetten faydalanan Kılıç'a çevresindekiler 'Teknoçoban' diye hitap ediyor.

İNTERNETTEN SATIŞA ÜCRETSİZ EVE TESLİM

Yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle kurbanlık hayvanlar pazara indi. Kurban satıcıları, pazarın ilk günleri olması nedeniyle ilginin fazla bulunmadığını ifade ederken, teknolojiye ayak uyduran satıcılar da internet üzerinden satış yapıyor.

Her Kurban Bayramı öncesi bildik görüntülerin oluştuğu hayvan pazarlarına da teknoloji de girdi. Elindeki koçların fotoğraflarını çeken Saffet Kılıç isimli genç, internette e-ticaret sitelerine çektiği resimlerle birlikte hayvanın özelliklerini de yüklüyor. Küçükbaş hayvanlarına 500 lira fiyat biçen Kılıç, gerek sanal ortamda gerekse çadırda yaptığı satışlarda ücretsiz servis ve kesim hizmetlerini de beraberinde sunuyor.

SATIŞLAR DURGUN OLUNCA İNTERNETE BAŞVURDU

Bir yıldır internetten satış uygulamasına geçtiğini anlatan Kılıç, Zonguldak merkeze bağlı Olukyanı köyünde yaşadığını belirtti. Evli ve 2 çocuk babası olduğunu kaydeden Kılıç, “Hayvanları, çadırda sevmeye ve fiyatlarını sormaya gelenler var. Ama satışlar henüz beklediğimiz düzeyde olmayınca ben de çadırda beklerken internet üzerinden satış başlattım. Şu ana kadar internetten 6 kurbanlık sattım. İnternet çağımızın bir gerçeği. İnternetten de satış yapıyorum. Hatta normal satıştan daha etkili oluyor. Günümüzde hemen herkes internet kullanıyor. Biz de mecburen internete yöneldik.” dedi.

DEĞERLENDİRME ŞANSI

İnternette elindeki hayvanların özelliklerini, yaşlarını, cinsini, fiyatlarını ve sunabilecekleri hizmetleri yazdığını kaydeden Kılıç, "İnsanlar, hangisi işlerine gelirse o ilanı değerlendiriyor. İnternetten yaptığım satış, çadırdakinden daha fazla oluyor. Ayrıca bire bir görüp bulamayacağımız insanlara, online hizmet sayesinde ulaşıyoruz. Kurbanlık koçlar olsun, keçilerimiz olsun, ücretleri 500 TL’den başlıyor.” ifadelerini kullandı.