Vali Mustafa Toprak, Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Özel Harekat Şube Müdürlüğü binasında yaptığı açıklamada, 15 Ağustos tarihinde ses getirecek eylemler hazırlığında olan terör örgütüne yönelik operasyonlar hakkında bilgi verdi. Terör örgütü PKK'nın kırsal alanda ve özellikle şehir merkezinde eylemlerini yoğunlaştırmak için bu günlere önem verdiğini belirten Vali Toprak, terör örgütünün 15 Ağustos tarihini bir fırsat olarak gördüğü ve alt kadrolara gönderdiği talimatlarla şiddet eylemlerine yönlendirmeye çalıştığını kaydetti.

Toprak, “Bölücü örgüt Hakkari, Şemdinli ve Siirt baskınlarıyla ilk silahlı eylemlerini gerçekleştirdiği 15 Ağustos tarihini büyük önem atfetmekte, kırsal alanda yapılan başarılı operasyonlar neticesinde kaybolan moral motivasyonunu, özellikle metropol illerde yapacağı sansasyonel eylem ve etkinliklerle tekrar kazanma gayreti içerisindedir. Bu kapsamda ilimizde özellikle iftar saatlerine denk getirilerek güvenlik güçlerine yönelik kanlı saldırılar yapmayı hedefleyen örgüt mensuplarının engellenmesi ve yapılacak saldırıların önüne geçilebilmesi için tüm güvenlik güçlerimiz teyakkuza geçirilmiş, güvenlik önlemleri üst seviyeye çıkarılmıştır. Nitekim bu çalışmalar neticesinde 9 Ağustos 2012 saat 23.00 sıralarında Silvan İlçe Emniyet Müdürlüğü görevlileri tarafından yürütülen rutin devriye görevleri esnasında Diyarbakır-Silvan karayolu üzeri bir petrol istasyonu civarında bulunan toprak yol üzerinde kaza yapmış ve terk vaziyette minibüs bulunmuştur. Bahse konu araçta bomba imha uzmanları tarafından yapılan incelemede 10 adet roket atar sevk fişeği, 10 adet RPG 7 roket atar mühimmatı, 19 adet sevk fişeği kılıfı, 8 bin 470 adet 7.62 milimetre çapında fişek, 3 bin 960 adet biksi mermisi ele geçirilmiştir. Ele geçirilen bu malzemelerle Diyarbakır başta olmak üzere metropol illerde gerçekleşmesi muhtemel bir çok terör olayının önüne geçilmiş olup terörle mücadele eden güvenlik birimlerimiz bu tür olayları engellemek için büyük bir özveri ve gayretle çalışmalarına devam etmektedir” dedi.

“TERÖR ÖRGÜTÜ ÇOCUKLARI KULLANIYOR”

Vali Mustafa Toprak, Diyarbakır’da üst düzey yöneticilere yönelik saldırı yapılacağı istihbaratına ulaşıldığını, buna karşı gerekli tedbirlerin alındığını söyledi. Vali Toprak, dün akşam saatlerinde uzun namlulu silahlarla Şehitlik Emniyet Müdürlüğü hizmet binasına saldırıda bulunanların oyun oynayan çocukların arasına girip bu eylemi gerçekleştirdiğini kaydetti. Toprak, “Emniyet Müdürlüğü hizmet binasına 5 el kurşun isabet etti. Bu eylem de gösteriyor ki bunlar, çocukları kendilerine siper ediniyor. Ama güvenlik kuvvetleri çocukların ve çevredeki vatandaşların zarar görmemesi için büyük gayretler sarf etmiştir” diye konuştu.