Ceviz kabuğuna uygulanan bir kaç yöntemin ardından elde edilen kağıtsı özelliğe sahip olan madde bir insanın vücudundaki açık yara olan bölüme konulduğunda bir süre sonra deri görünümüne kavuşuyor. Naylonsu bir özelliğe sahip olan kolojen aynı zamanda anında sert bir plastiğe de dönüşebiliyor. Bulduğu maddeye ‘Biyolojik Fotokopi Makinesi' adını veren TIR şoförü, patent başvurusunda bulundu. Bu işe 3 yıl önce ceviz kabuğundaki bir değişimi fark ederek başladığını söyleyen Özkan, amacının insan derisi üretmek ve dokuyu taklit edebilecek mekanizma üretmek olduğunu söyledi. Cevizin insan üzerinde bıraktığı etkilerden birkaç deney yaptığını söyleyen Özkan, 3 senedir bu iş üzerinde çalıştığını belirtti. Özkan, “Denemelerim sonucunda vardığım sonuç, üretilen madde iki dala hitap edecek. Birincisi tıbbi alan, diğeri ise endüstriyel alan. Tıbbi alana hitap ediş şekli üzerinde bulunan dokuyu ister hayvansal olsun ister insan derisi olsun onu kopya ediyor. Ama etken madde olan ceviz yeşil ceviz kabuğundan da faydalanarak o dokuyu kopya yapıyor. Ben bunu insan derisi üzerinde denedim. Deneylerimde insan derisini nasıl taklit edebildiğini kanıtladım” dedi.

"Ana maddemiz yeşil ceviz kabuğundan oluşuyor" diyen Özkan, “Bu ceviz kabuğunu birtakım işlemlerden geçirerek ikinci edilgen madde olan sucuk kılıflarında da kullanılan kolejen maddeye uyguluyoruz. Hidrofobik özelliğini aktif halde tutabilmek için 5-6 gün bazı işlemlerden geçirdikten sonra taklit edilebilecek olan maddeye uyguluyoruz. Daha sonra sıvı şekilde çıkan madde hava ile temasıyla kuruyarak hedeflediğimiz ürüne ulaşmış oluyoruz” dedi.

Bu işlem endüstriyel anlamda preslenerek cep telefonu kabı, televizyon çerçevesi gibi, daha sıkı sertliğe dönüştürülerek bir masa olarak da kullanılabileceğini söyleyen Özkan, ne kadar sıkıştırılırsa o kadar sertliğe sahip olduğunu ifade etti.


Aynı zamanda maddenin naylonsu ve kağıtsı özelliğe sahip olduğunu söyleyen Özkan, “Dünyada üretilen kağıtlar ağaçtan elde ediliyor. Bu iki madde tepkimeye sokulmasıyla birlikte bu buluş sayesinde artık ağaçlar kesilmeyecek. Kağıtsı özelliğin yanı sıra bir de naylonsu özelliği var. Bu kullandığımız poşetlerde ve plastiklerde oluyor. Bunların menşeli petrol olduğu için yine bu buluş sayesinde petrole bağımlılığı azaltacağım. Kullandığımız maddeler kimsenin dikkat etmediği ceviz kabuğu, sucuk kılıfları ise zaten üretiliyor” diye konuştu.

Bulduğu buluşun geliştirilebileceğini söyleyen Özkan, gerekli desteğin verildiği takdirde tıbben ve endüstriyel alanda daha farklı kullanım alanlarında kullanılabileceğini, yüz nakli, yaraların üzerini kapatmada ve deri üzerindeki hasarlarda kullanılabileceğini iddia etti.