Tokat ilinin en önemli yeşillik türlerinden olan tokat yaprağı bu il ile artık özdeşleşmiştir. Yaprak sarması kültürünün Türkiye üzerinde ki başlangıcı tokat yaprağı ile olmuştur. Yaprak sarması deniline akla direk tokat yaprağı gelmektedir. Tokat yaprağı “erbaa yaprağı” olarakta bilinmektedir. Bu şehrin en önemli geçim kaynağı bu bitkidir. Tokat yaprağının kendine has bir tadı vardır diğer yapraklara göre biraz ekşidir. Bu yapraklar narince ismi verilen teveklerden özenle toplanarak sofralarla buluşturulur.

Şehrin bir diğer geçim kaynağı ise tokat bez sucuktur. Bu sucuklar el değmeden kurutularak sofralara sunulmaktadırlar. Bu sucuğun yapılış evreleri şu şekildedir; ilk olarak mermerşahi denilen bezleri kesip sonrasında ambalaj şeklinde dikilmesiyle başlamaktadır. Bu dikilen kumaş sonrasında sucuğun sarılma işlemlerinde kullanılmaktadır. Tamamen dana eti ile yapılan bu sucuğun bu torbalara doldurulmasının ardından ağızları dikilmektedir. 12 günlük bir kurutma sürecinden geçen bu sucuk, fermante sucuk olarak piyasaya sürülmektedir. İmalatında ısıl işlem kullanılmayan bu sucuğun yapısında bolca baharat kullanılır. Aslında sucuğa tadını veren o baharattır.

Tokat’a ait birçok yöresel ürünler vardır. Aslında bunlar saymakla bitmez fakat biz size en bilindik olanlardan bahsettik. Tokat yöresel ürünleri tatmak için mutlaka bir tokat gezisiyle başlamanız gerekmektedir. Sadece yemek olarak değil birçok tarihi yapısı sebebiyle gezilip görülecek yer listesine eklenebilecek özelliktedir. Bu özellikleri sayesinde birçok turistin odak noktası olan bu il, karadeniz bölgesi ile iç anadolu bölgesinin neredeyse sınırında bulunmaktadır. Mutlaka gidip gezmenizi öneriyoruz, bu sayede yöresel lezzetleride tatma fırsatını yakalayabilirsiniz.