Mehmet Akif Ersoy’un Torunu Selma Argon, Başbakan Erdoğan’ın geçtiğimiz gün The Istanbul Review dergisine verdiği röportajda, dedesi Mehmet Akif Ersoy’un Safahat kitabıyla ilgili kullandığı samimi ve içten ifadelerinden dolayı teşekkür etti. Selma Argon, konuyla ilgili yayınladığı mesajında şunları söyledi:

“Safahat’ın üzerinden geçen bunca yıla rağmen hala etkisini sürdürüyor olmasını onun ruhunun diriliğiyle izah edilmesi gerektiğini ifade etti. Milletimizin ruh ve manadaki diriliği Safahat’ı da diri tutmuştur.

Evet, Safahat sadece bir şiir kitabı değildir, biz büyüklerimizden duyardık, bazı söz ustaları Safahat’ın içinde geçen şiir ve dizelerin bir çoğunun ayet ve hadislerin izahı, açıklayıcısı olduğu için kitaba azami hürmet gösterirler, ona çok değer verirlerdi. Safahat, sayın Başbakanımızın da ifade ettiği gibi, bir milletin ve medeniyetin temellerini çerçeveleyen bir felsefe kitabıdır, geçmişle geleceği aynı ruh ve manada bütünleştiren bir fikir kitabıdır.” 

Selma Argon yayınladığı mesajında, dedesi Mehmet Akif Ersoy’un İstiklal Marşı’nda ortaya koyduğu tarih, millet ve din bilincinin Safahat kitabında da kendisini açıkça gösterdiğinin altını çizerek şöyle devam etti:

“Safahat’ın ülkemizde Kur’an-ı Kerim’den sonra satılan ve okunan en çok kitap olduğunu yayınevlerinden öğrendim. Bu ilgi dahi halen bu milletin geçmişiyle, tarihiyle, diniyle olan sarsılmaz bağının bir işaretidir. İnşallah biz başta onun torunları olarak bize ve milletimize çizdiği ufuk çizgisinde yolumuza devam edeceğiz. Bu amaçla ailesi olarak kuruculuğunu yaptığımız Mehmet Akif Ersoy Düşünce Derneği (Akif-der) aracılığıyla Safahat’ın toplumun tüm kesimlerinde okunması için güzel hizmetler yapmayı planlıyoruz.”

Selma Argon, “Sayın Başbakan’ın bu ülkenin lideri sıfatıyla yaptığı açıklamasında Safahat için kullandığı cümleler başta ailesi olarak bizleri derinden etkilemiş ve her defasında yeri geldikçe şiirlerini seslendirdiği, kitlelerle sözlerini paylaştığı için kendisine duyduğumuz minneti artırmıştır. Bu vesileyle kendisine Akif’in ailesi sıfatıyla tekrar teşekkürlerimizi sunuyorum” dedi.

Başbakan Erdoğan Safahat için ne demişti?

''Safahat, İstiklal Marşı'yla aynı ruhu taşıyan bir başvuru eseridir''

Başbakan Erdoğan, ''Sizden Türk eğitim müfredatına bir kitap eklemeniz istense, hangi kitabı seçerdiniz ve hangi yaş grubunun bu kitabı okuması gerektiğini belirtirdiniz?'' sorusu üzerine, bu soruya hiç tereddüt etmeden ''Safahat'' ve ''Mehmet Akif Ersoy'' cevabını vereceğini ifade etti. Her yaş grubunun bu kitabı mutlaka tanımasını ve okumasını istediğini kaydeden Erdoğan, Safahat'ın, sadece bir edebi eser ve bir şiir kitabı değil; ''yakın tarihimize ışık tutan bir tarih kitabı, bir milletin ve medeniyetin temellerini çerçeveleyen bir felsefe kitabı, geçmişin ruhuyla geleceği şekillendiren bir fikir kitabı'' olduğunu anlattı.

Başbakan Erdoğan, ''Nasıl ki İstiklal Marşı bu millet ve bu topraklar için bir manifesto niteliğinde ise, aynı şekilde Safahat da İstiklal Marşı'yla aynı ruhu taşıyan bir başvuru eseridir. Safahat'taki kelimeler, dizeler okuyanlar için belki ağır gelebilir; ama küçük yaştan itibaren böyle bir eserle tanışmak, böyle bir eserle haşir neşir olmak, inanıyorum ki gençlerimizin kelime hazinesini zenginleştirecektir. Kelime hazinesi zengin bir toplum, muhayyilesi zengin bir toplumdur. Ayrıca Safahat'taki kelimeler, dizeler, bizim tarihle olan bağımızı daha da güçlü hale getirecek, geleceği daha özverili şekilde inşa etmemizi sağlayacaktır'' ifadelerini kullandı.