Çeçan'ın anne ve babası Mazlum-Der'e başvurup oğullarının serbes bırakılması için yardım istedi.

PKK'lılar önceki gün saat 20.10'da Diyarbakır'ın Lice İlçesi Abalı Köyü yakınlarında yol kesti. PKK'lılar Şanlıurfa'dan, Trabzon yönüne giden bir yolcu otobüsünü de durdurup yolcuların kimliklerini kontrol etti. Teröristler otobüste bulunan ve izin dönüşü birliklerine giden erler Hadi Gizli, Ramazan Başaran ile Reşat Çeçan'ı silah zoruyla yanlarına alıp kaçırdı.

PKK'nın kaçırdığı askerlerden Şanlıurfa'nın Viranşehir İlçesi nüfusuna kayıtlı Reşat Çeçan'ın babası Cemal ile annesi Fatma Çeçan, İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (Mazlum-Der) Diyarbakır şubesine başvurup, oğullarının serbest bırakılması için yardım istedi.

AĞABEYİ PKK'DA ÇIKTI


PKK'nın kaçırdığı er Reşat Çeçan'ın ağabeyinin yıllar önce PKK'nın dağ kadrosuna katıldığı ortaya çıktı. Dernek yetkilileri ve Çeçan'ın anne ve babası diğer oğullarının PKK'da olduğunu doğrulayarak, ne zaman katıldığı konusunda bilgi vermedi.

Mazlum-Der Diyarbakır Şube Sekreteri Nurettin Bozkurt, PKK'lıların yaptığı kaçırma eyleminin kişinin can güvenliğini ve seyahat özgürlüğünü sınırlayan bir eylem olduğunu söyledi. Bozkurt, "Toplumun her kesiminden barış beklenirken, tersine oluşan savaş çatlağını daha da derinleştirmektedir. PKK tarafından değişik tarihlerde alıkonulan asker, polis, kaymakam adayı ve AKP Gürpınar İlçe Başkanı henüz serbest bırakılmadı. Kaçırıldıkları günden bu yana ailelerin ızdırabı artar iken, bu alıkonulmalara yenilerinin eklenmesi acılı ailelere yenilerin katılmasına, barışa dair umutlarımızın tükenmesini sonuçlayan ağır çatışmalı sürecin toplumun tüm kesimlerini içine almasına neden olmaktadır. Uzun bir süredir özellikle Hakkari ve civarında devam edilen operasyonlar ile PKK tarafından son dönemde gerçekleştirilen eylemlerde onlarca genç hayat hakkından mahrum kalmıştır. Akabinde Malatya Süngü'de, Muğla'da, Kütahya ve İstanbul Ayazağa'da Kürtlere yönelik gerçekleştirilmek istenen linç girişimleri, bizleri çatışmalı ortamın günbe gün birlikte yaşama düşüncesini nasıl ortadan kaldırıldığına şahit kılmaktadır" dedi.

Devlete ve PKK'ya çağrı yapan Mazlum-Der Şube Sekreteri Bozkurt, "Telafisi imkansız sonuçlar ortaya çıkmadan operasyonların durdurulmasını ve PKK'nın eylemlere son vermesini talep ediyoruz. Devlet ve Hükümet tarafından PKK'nın hareketlerine endekslenmeden Kürtlerin temel hak ve özgürlüklerine yönelik reel yasal düzenlemelerin derhal hayata geçirilmesini diyalog ve müzakere kanallarının sonuna kadar açılarak sürece olumlu katkısı olacak herkesin rolünü oynayabileceği bir ortamın oluşturulmasını" istedi. Bozkurt, PKK'ya da kaçırdığı insanları bırakması çağrısında bulundu.

ANNELER AĞLAMASIN

Kaçırılan askerin annesi Fatma Çeçan, oğlunun kaçırıldığını televizyon haberlerinden duyduğunu söyledi. Fatma Çeçan, "Habeleri izliyorduk oğlumun kaçırıldığını oradan öğrendik. Bu Ramazan ayında sağ salemat oğlumu istiyorum. Bu kavgalar dursun, barış olsun, anneler ağlamasın. Barış istiyorum. Oğlumu sağ salemet istiyorum. Bize hükümet haber vermedi. Oğlumuzun kaçırıldığını 48 saat sonra haberlerden öğrendik. Bu malum günde Allah için, peygamber için barış olsun bu kan dursun" dedi.

Gözyaşları döken baba Cemal Çeçan, "Zaten ciğerim yandı. Bu barış olsun bayramdan önce oğlumu göreyim. Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Genelkurmay Başkanı sesimizi duysun. 48 saattir oğlumuzu götürmüşler ve bize haber vermemişler. 48 saat sonra Viranşehir'de sağdan soldan gelen haberlerle oğlumun kaçırıldığını öğrendim. Amacımız kan dökülmesin, analar ağlamasın bunu istiyoruz" dedi.