İşte Türkiye’nin illere göre sezaryen haritası. 2011 yılı normal ve sezaryen doğumlar incelendiğinde sezaryen oranlarının yüksek olan illerin sosyo-ekonomik olarak gelişmiş iller olduğuna dikkat çeken Şikayetvar Yöneticisi Dr. Ömer Deveci, “Tıbbi nedenlerin dışındaki etkenlerin de sezaryen doğumlarda önemli rol oynuyor. En fazla sezaryen İstanbul’da yapılırken en az sezaryen Trabzon’da yapılıyor. Aşağıdaki tabloda seçilmiş bazı illerin bilgilerine yer verilmiştir” dedi.

HERKES GİDER MERSİN'E, BİZ GİDERİZ SEZARYEN'E
Bilgiler ve rakamlardan çıkarılan sonuçlara göre sezaryen oranları şehirlere göre farklılık gösteriyor.

Deveci, “İstanbul,Ankara, Antalya ve Adana gibi büyükşehirlerde daha fazla sezaryen yapıldığı gözlerden kaçmıyor. Yukarıdaki tabloya bakıldığında toplam doğum oranlarında sezaryen ile yapılan doğum normal doğuma göre daha fazla. Sosyo-ekonomik olarak daha iyi eğitim seviyesi daha yüksek olan kadın köylerde yaşayan kadınlara göre daha fazla sezaryeni tercih ediyor. Gelişmiş ülkelerde eğitim seviyesi arttıkça insanlar normal doğumu tercih ediyor. Fakat bizde tam tersi eğitimli kesimde sezaryenli doğum oranı daha yüksek. Doğudan batıya gittikçe sezaryen oranı artıyor.”

Trabzon'da 2011 yılı içerisinde 670 normal doğum gerçekleşirken sezeryanlı doğum ise 2020... Trabzon'da her 100 çocuktan 75'i sezeryanla doğuyor..
Trabzon sezeryanla doğum bakımında sayı olarak Türkiye sıralamasının en düşüğü olsada oransal olarak bakıldığında ise listenin başlarında yer alıyor.