Devrimci 78’liler Federasyonu, dönemin Milli Güvenlik Konseyi üyeleri Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya’nın yargılandığı 12 Eylül davasına gönderilen belgeleri tasnif ederek, işkence iddialarında isimleri geçen bin 650 kamu görevlisinin ismini açıkladı. Lisdede eski bakan ve milletvekilleri Abdülkadir Aksu ve Vecdi Gönül, İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın ile eski İçişleri Bakanı, Susurluk hükümlüsü Mehmet Ağar’ın adı da yer aldı.
Mülkiyeliler Birliği’nde dün düzenlenen basın toplantısında Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam eden 12 Eylül davasına gelen belge eklerinden faydalanılarak hazırlanan listeyi açıklandı.

İşkenceye ortak olan doktorlar
Açıklamada Diyarbakır, Van, Muş, Hakkari, Adana, Manisa, Uşak’ta köylülere işkence yapan askerlerin isimlerinin bu notlarda yer almadığı vurgulandı. Belgelere göre şikayetçilere ise “böyle bir olay varit değildir” şeklinde rapor verildi. İşkence sonucu ölenler hakkında ise “intihar”, “kalp yetmezliği”, “dolaşım bozukluğu” veya “doğal ölüm” raporları düzenlendi. Açıklamada, “Hazırlanan doktor raporlarında işkence görmesinde, hücreye atılmasında bir sakınca olmadığı belirtilmektedir. Bazı doktorlarla işkenceciler ortak çalışmıştır. Dava bu belgelere dayanarak sürerse darbecileri aklamanın zemini yaratmış olurlar” denildi.
Listelerde “Bazı MİT görevlileri ve muhbirleri”, “Emniyet Genel Müdürleri, Emniyet Müdürleri, Şube Müdürleri, İşkenceci Polisler ve Ordu Mensupları”, “İzmir, İstanbul, Kars, Bingöl, Şebinkarahisar, Muş, Adana, Trabzon, Gaziantep, Bursa, Rize Çamlıhemşin, emniyet müdürlüklerindeki işkenceciler”, “Kahramanmaraş Emniyetinden İşkenceci Polis Sedat Caner’in İtiraf Ettiği İşkenceciler” ile “Haklarında İşkence Yapmaktan Dava Açılan Ancak Cezalandırılmayan İşkencecilerden Bazıları” başlıklı bölümlerde de isimlere yer verildi. Listede 12 Eylül’ün destekçisi sermayedarlar, büyük toprak sahipleri, idamları onaylayan Danışma Meclisi üyeleri, 12 Eylül hükümeti ve üyelerinin isimleri yer aldı.

‘Zamanaşımı bu suçlara işlemez’
“İşkencenin zamanaşımı olmaz” denilen açıklamada şöyle sürdü: “Bugün bir ilimizde emniyet müdürü olan, bir ilimizde vali olan, milletvekili olan, bakan olan, general olan ya da evinde iyi bir aile babası olan, ya da tonton bir dede olan kişinin dün binlerce kişiyi vahşi işkencelerden geçiren bir işkenceci olduğunu haykırmak bizim görevimizdir”
şkence yaptığı iddia edilen isimler

Federasyon tarafından açıklanan bin 656 kişilik listede dikkat çeken isimler şöyle:
* Ak Parti İstanbul Milletvekili Abdülkadir Aksu,
* Ak Parti İzmir Milletvekili Vecdi Gönül,
* İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın,
* Eski emniyet müdürü Necdet Menzir,
* Eski emniyet müdürü, eski Ordu Valisi Kemal Yazıcıoğlu,
* Eski Denizli Valisi Recep Yazıcıoğlu,
* Eski emniyet müdürü, birçok ilde valilik yapan Saffet Arıkan Bedük,
* Eski İstanbul ve İzmir Valisi Nevzat Ayaz,
* Eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar,
* Eski İstanbul Valisi Hayri Kozakçıoğlu,
* Ergenekon tutuklusu emekli Tuğgeneral Levent Ersöz,
* Eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı,
* Eski valiler Kenan Güven, Cengiz Bulut, Reşat Akkaya, Tevfik Başakar.