Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesinde görevli Doç.Dr. Güralp Özkoç, tavuk tüyünden deri yanıkları ve doku kayıplarında iyileşmeyi hızlandıracak yüksek katma değere sahip biyomedikal bir ürün geliştirdi.

Özellikle yaralanma ve yanık tedavisinde kullanılacak olan buluş aynı zamanda çöpe giden 30 bin ton tavuk tüyünün ekonomiye kazandırılmasını sağlayacak.

Proje hakkında bilgi veren Doç.Dr. Güralp Özkoç, şu an için birinci aşamayı gerçekleştirdiklerini, bundan sonra insan vücudu üzerinde deneneceğini söyleyerek,"Tavuk tüyünün çok güçlü bir keratin özelliği var. Bu madde, yaralarda en büyük sorun olan iz oluşumunu engelliyor" dedi.

Binlerce ton atık tavuk tüyünü kesimhanelerden alarak temizlediklerini anlatan Özkoç, şöyle konuştu: "Temizlenen tüyleri, kompozitleri çözeltide karıştırma tekniğiyle eriterek özel bir lif haline getirdik. Daha sonra birçok yeni teknik kullanılarak insan vücuduyla oldukça güçlü iletişim kuran lifler ve keratin maddesi elde ettik. Türkiye'de ilk kez yapılan bu çalışmayla üç boyutlu bir iyileştirici madde geliştirdik. Buna bir anlamda yapay insan derisi de diyebiliriz. Maddenin üç boyutlu olması önemli. Çünkü diğer ilaçlar sadece derinin üstünden altına doğru bir iyileştirme sağlıyor. Bizim tavuk tüyündeki keratini kullanarak geliştirdiğimiz madde ise üç boyutlu bir iyileşme sağlıyor. Derinin tamamını kuşatarak zamanla gerçek deriye dönüşüyor."

Özkoç, bu ürünün ticari olarak Türkiye ekonomisine ciddi bir kazanç sağlayacağını belirterek şunları söyledi: "Projede 6 akademisyen ile 30 öğrenci görev aldı. Aslında proje bir öğrencimizin yüksek lisans tezi ile ortaya çıktı. Biz bu projede Kocaeli Üniversitesi Kök Hücre Merkezi ile ortak çalışıyoruz. Biz bu maddeyi elde ettik. Ancak, uygulamaları tıp fakültesi ve kök hücre merkezi yapacak."

Kaynak: İHA