Tuğgeneral M. Reşit Umar, ortaokuldayken aşık olduğu Yahudi kızı Suzan ile ancak emekli olduktan sonra evlenebildi. Vatan'da yer alan habre öre, Umar’ın TSK’dan sakladığı bu sırrını eşi Suzan ölümünün ardından ifşa etti.

1985 yılında hayatını kaybeden Tuğg. Mehmet Reşit Umar’ın, Yahudi aşkını yıllarca TSK’dan sakladığı ortaya çıktı. Umar’ın sırrı, emekli olduktan sonra evlendiği Yahudi asıllı eşi Suzan Umar’ın, evini TSK Mehmetçik Vakfı’na bağışlamasıyla ortaya çıktı. TSK Mehmetçik Vakfı 30. kuruluş yıldönümü nedeniyle yayımladığı özel dergide, bu özel aşk ifşa edildi. Dergiye, açıklamalarda bulunan TSK Mehmetçik Vakfı ilk Genel Müdürü emekli Tuğgeneral Raif Babaoğlu, bağışla ortaya çıkan aşk hikayesini şöyle anlattı: ‘YAHUDİ ASILLI TÜRK’ÜM’: Bir gün İstanbul’dan Suzan isimli bir bayan telefon ederek Bostancı Plaj Yolu’ndaki apartman dairesini vakfımıza bağışlamak istediğini söyledi. Fenerbahçe Orduevi’nde buluştuk. Daireyi gördük ve tapu işlemlerini yaptık. Fakat hanımın şivesi bayağı bozuktu. Bir ara bunun sebebini sordum. Bana “Ben Yahudi asıllı Türk vatandaşıyım” dedi.

‘EVLENMEMİZ YASAKTI’:

Ve Suzan Hanım konuşmaya devam etti: Daha ortaokul sıralarında iken bir Türk gencine aşık oldum. Fakat kendisinin Kuleli Askeri Lisesi’ne gitmesi sebebiyle ilişkimizi masumane sevmekten ileri götüremedik. Devamında sevgilim subay çıktığı için benimle evlenmesi o zaman için yasaktı. Zaman, sevgimizi artırarak geçti. Sevgilim general oldu, nihayetinde emekli oldu. Akabinde evlendik. Eşim vefat etti, bu daire bana eşimden kaldı. Manevi bir oğlum olmasına rağmen bu daireyi ona bırakmak istemedim.

‘AĞLATAN BAĞIŞ MESAJI’:

Türk askerinden kalan bu dairenin, Türk askerine hizmet veren vakfınıza bağışlanmasını uygun buldum. Asıl ismim Suzi’dir. Şivemdeki bozukluğu gizlemek için kendimi de Girit göçmeni bir Türk olarak tanıttım. Şu anda arzumu gerçekleştirdiğim için çok mutluyum’ dedi. Bu olayda aşkın yüceliğini, nelere kadir olduğunu ve bir kardeşimizin asaletini gördüm.