Aralarında Ankara ve Suruç katliamcılarının da bulunduğu adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Dokumacılar Grubu'na ait iddianamesinde, yabancı vatandaşlar ile Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlarının Suriye'ye geçiş güzergahlarına ilişkin bilgilere yer verildi.
CHP İstanbul milletvekilleri Ali Şeker ve Eren Erdem tarafından Milliyet ile paylaşılan iddianamede; IŞİD'in sınır hattında eğitim ve toparlanma kampları oluşturarak faaliyet gösterdikleri belirtildi.
Adıyaman Cumhuriyet Başsavcısı Abdulhadi Ayan tarafından 26 Aralık 2014'te hazırlanan iddianamede, şüpheli olarak yer bulan Mustafa Dokumacı, Mehmet İşbar ve Salih Küçüktaş, ifadeleri alınıp serbest kaldı, aralarında Ankara bombacısı Ömer Deniz Dündar'ın da olduğu 19 kişi hakkında ise kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi. İddianamede şu bilgilere yer verildi:
İnternet ortamındaki görüntülerden etkileniyorlar
"Özellikle Facebook aracılığıyla tanıştıkları şahısların yönlendirmesiyle bu bölgeye giden, akabinde yakınları tarafından kolluk kuvvetlerine başvurularak kayıp şahıs müracaatında bulunan çok sayıda vatandaşımızın olduğu görülmüştür. Yakınlarının verdikleri ifadelerde; ‘Genellikle Suriye'ye gittiklerini belirttikleri kişinin internet ortamındaki görüntülerden etkilendikleri veya bir tanıdıkları sayesinde Suriye'ye gitmeye ikna edildikleri anlaşılmıştır.
Örgüt mensubu şahısların Suriye'ye geçişte kullandıkları yol yönteme değinecek olursak, yabancı şahısların öncelikle ülkemize çoğunlukla havayolu bazen de karayolu üzerinden genellikle İstanbul, Ankara ve Antalya'dan giriş yaptıkları, daha önce anlaştıkları şahısların kendilerini karşılaması ile birlikte karayolu üzerinden Suriye'ye geçiş yapacakları sınır illerden birine geçtikleri, yaptıkları kısa araştırmadan sonra Suriye'ye illegal yollardan kendilerini geçirecek şahısları tespit ettikleri ve 20-30 TL gibi cüzi bir miktar karşılığında kendilerini Suriye'ye geçirttikleri anlaşılmıştır.
Önce ajanlık testine sokuyorlar
Suriye'ye geçen şahısların öncelikle burada kısa bir teste tabi tutulduğu ve gelenlerin yabancı istihbarat ajanı olup olmadıkları, uyrukları, mezhebi, silah eğitimi alıp almadıkları gibi sorulara muhatap kalıyorlar. Testten sonra silah eğitimlilerin doğrudan çatışma alanlarına gönderildiği, eğitimi olmayanların ise lojistik hizmetlerde görevlendirildiği anlaşılmıştır. 3-4 bin dolar civarında ücret karşılığında şahıslara silah temin edilmekte.
Suriye'ye geçişlerin, akşam havanın kararması ile çatışmanın yaşanmadığı bölgelerden sağladıkları, geçiş zamanını çatışma bölgesinde bulunan kuvvetlerin belirlediği, Suriye'den dönüş yapanların, sınırda örgüte müzahir şahısları telefonla arayarak çatışma bölgesinde kaldıkları bölgenin komutanının adını vermek suretiyle kendilerini tanıttıkları, yaralanan yabancı ve Türk uyruklu şahısların sınıra getirilerek Suriye ismi ile kayıt olup tedavilerini yaptırdıkları anlaşılmıştır.
CHP raporunda aynı bilgiler
Başsavcı'nın iddianemesinde yer alan detaylar CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba koordinasyonunda Ankara Milletvekilleri Necati Yılmaz ve Şenal Sarıhan, İstanbul Milletvekilleri Ali Şeker ve Eren Erdem ile Gaziantep Milletvekili Mehmet Gökdağ tarafından kaleme alınan Adıyaman raporunda yer alıyordu. Raporda, Suriye'den ambulanslarla Türkiye'ye yaralıların getirildiği, bu ambulansların dönüşte militanları Suriye'ye götürdüğü, bu gençlerin 20 TL karşılığında sınırı geçtikleri bilgileri yer almıştı. (Milliyet)