Yeni Zelanda’da bulunan Otago Üniversitesi’nde çalışan Flynn, İngiltere’de yayımlanan The Independent gazetesine verdiği röportajda zekâ hakkında bilinmeyenleri anlattı.

Yaptığı çalışmalar sonucunda insan IQ’sunun her 10 yılda 3 puan arttığını ortaya koyan Flynn, insanın zekâsındaki bu gelişmeyi Endüstri Devrimi’ne borçlu olduğunu söyledi. Flynn, yaptığı IQ çalışmaları sonucunda gelişmekte olan ülkeler arasında Türkiye ve Kenya’da IQ konusunda ciddi artış gözlemlediğini belirtti.

İskandinav ülkelerinin 20’inci yüzyıl sonunda azalmasına şaşırdığını vurgulayan bilim insanı ABD, İngiltere ve Almanya’da beklediği artışın kaydedildiğini dile getirdi. Flynn’a göre, gelişmekte olan ülkelerin birçoğu kısa zamanda IQ seviyesinde gelişmiş ülkeleri yakalayacak.

Mutluluk Getiriyor

Zekânın fiziksel nedenlerle değil, artan imkânlar ile geliştiğini vurgulayan Flynn, resmi okul eğitimi, küçük aileler, boş zaman konusunda artan bilinç sayesinde de insanların zekasının yükseldiğini kaydetti.

Zekânın mutluluk getirdiğini, yüksek IQ’lu insanların daha iyi meslekler edinmelerini sağlayacak bilişsel yeteneklere sahip olduklarını belirten Flynn, “Zeki insanlar daha istikrarlı evlilikler yapıyor, daha iyi işler buluyorlar. Mesela eğer ekonomik sorunlarınız yoksa, evliliğinizin sonlanması ihtimali daha düşük. Eğer eşiniz size saygı duyuyorsa, sizi aldatması daha düşük bir ihtimal” diye konuştu.

Fakat Flynn yüksek IQ’nun dezavantajları olduğunun da altını çizdi. Flynn’a göre, “İyi bir analitik beyin, yüksek performanslı bir spor araba gibidir, daha çok bakıma ihtiyacı vardır.”

Bilim insanı IQ’su yüksek kişilerin, analitik zekâ gerektiren iş yaptıkları gençlik yılları boyunca bu sayede zekâlarını koruduklarını belirtti. Fakat Flynn’a göre, bu insanlar emekli olduklarında her şeyden ellerini çektikleri için ‘bakımsız kalan’ zekâları, her zaman ortalama zekâya sahip olanlara oranla daha hızla köreliyor.