Dışişleri Bakanlığı, "Suriye'de devam etmekte olan krizin ulusal güvenliğimize oluşturduğu tehdit ve riskler karşısında ulusal hava savunmamızın Müttefik hava savunma unsurlarıyla takviyesinin desteklenmesinin NATO;dan resmen talep edilmesi kararlaştırılmıştır" dedi.

Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin ulusal savunmasının desteklenmesi talebinin NATO'da bugün yayımlanan bir mektupla resmen gündeme getirildiğini belirterek, "NATO Konseyi, talebimizi ele almak üzere kısa zamanda toplanacaktır" dedi.

RASMUSSEN: TÜRK HÜKÜMETİNİN TALEBİ ULAŞTI

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Türk hükümetinin Patriot füzesi talebiyle ilgili mektubunun kendisine ulaştığını açıkladı. Rasmussen, "Bu mektupta Türk hükümeti, konuşlandırmanın sadece savunma amaçlı olacağını; bir uçuşa yasak bölge ya da saldırı operasyonunu desteklemeyeceğini vurguladı." ifadelerini kullandı.

Füze konuşlandırılmasının, Türkiye'nin halkını ve topraklarını savunması için hava savunma yeteneklerini güçlendireceğini ifade eden Rasmussen, "Bu, aynı zamanda NATO'nun güneydoğu sınırlarındaki tansiyonun düşürülmesine de katkı sağlayacak. Aynı zamanda İttifak'ın dayanışmasının somut bir göstergesi olacak." dedi.

NATO'nun, Türkiye'nin talebini vakit geçirmeden değerlendireceğini kaydeden Rasmussen, "Onaylanması halinde, konuşlandurma NATO'nun mevcut hava savunma planı çerçevesinde yapılacak. Kabul edilmesi halinde füzelerin gönderilmesi ve bunların ne kadar süre kalacağı kararını Patriotlara sahip Almanya, Hollanda ve ABD verecek. Gelecek hafta bir heyet Türkiye'yi ziyaret ederek Patriotların yerleştirilmesi muhtemel bölgeleri inceleyecek." dedi.

İttifak'ın güvenliğinin bölünmezliği ilkesini hatırlatan NATO Genel Sekreteri Rasmussen, "NATO, Türkiye'nin toprak bütünlüğünü korumaya ve her türlü tehdidi caydırmaya kararlıdır." ifadelerini kullandı.