Ankara, Su-34 tipi Rus bombardıman uçağının Türkiye hava sahasını ihlâl etmesinin ardından Moskova’dan izahat beklerken, Rusya Savunma Bakanlığı’nın olası hava düellosuna karşı Suriye’deki Lazkiye Havaüssü’ne dört modern Su-35 avcı uçağı gönderdiği ortaya çıktı. NATO standartlarına göre; “Flanker E+” olarak bilinen Su-35 çok amaçlı avcı uçağının elektronik parazit üreten donanım taşıdığı da kaydedildi.
İddia, Rus Kommersant gazetesine ait… Rusya Savunma Bakanlığı kaynaklarına dayandırılan haberde, “Suriye ile Türkiye arasında havada olası sıcak çatışma ihtimaline karşı Lazkiye’deki Hmeymim Üssü’ne 4 adet Su-35 savaş uçağı takviyesi yapıldı. Beşinci nesil savaş uçaklarına yakın 4++ sınıfına giren bu uçaklar Hazar üzerinden ve sırasıyla İran ve Irak topraklarından geçerek Suriye’deki üsse nakledildi” dendi.
UÇAK SAYISI 70'E YÜKSELDİ
30 Ocak tarihinde gerçekleştiği belirtilen nakil işleminin yine Tu-154M nakliye uçağından çekilmiş görüntüleri de yayınlanırken, haberde, “Yeni savaş uçaklarının üzerlerinde elektronik muharebe aracı, düşman uçaklarına hedef şaşırtmaya yarayan “Hibina-M” düzeneğinin monte edildiği de gözleniyor” ifadesi kullanıldı. Kommersant, 4 uçak da eklenince Lazkiye’deki Rus uçak filosunun 70’e ulaştığını yazdı.