Fransız AFP haber ajansının bildirdiğine göre; Emniyet Genel Müdürü Mehmet Celalettin Lekesiz ile Alman mevkidaşı Dieter Romann, Postdam kentindeki ortak basın toplantısında, 'dalga' adı verilen operasyonunun mültecilerin Avrupa'ya yasadışı yollarla geçişini sağlayan uluslararası organize suç örgütüne büyük darbe vurduğunu belirtti. 
Romann, Almanya'nın altı eyaletinde 490 polis ve komando ile yapılan 17 şafak baskınında beş şüphelinin yakalandığını söyledi. 
2015 İÇERİSİNDE 30 ŞEBEKE YÖNETİCİSİ YAKALANDI
Lekesiz ise, iki ülke Emniyeti'nin tarihe dayalı işbirliğine dikkat çekerken, "Bugün Türkiye'de dört ayrı kentte yakalanan 10 kişiden dokuzu Suriyeli, biri de Türk. Türk Emniyeti, insan kaçakçılarına yönelik operasyonlarıyla binlerce masum insanın hayatını kurtardı” dedi. 

Lekesiz, Türkiye'de uluslararası işbirliği çerçevesinde 2015 yılı içerisinde 17 gemi ve 30 şebeke yöneticisinin yakalandığını da sözlerine ekledi. 
OTOMATİK PİLOTLA ALIP İTALYA'YA GÖNDERDİLER
İddiaya göre; insan kaçakçıları Türkiye'de üç külüstür kargo gemisi satın aldı. Ardından para aldıkları göçmenleri otomatik pilota ayarlanan gemilere tıka basa doldurup İtalya kıyılarına doğru gönderdi. 
Türkiye Emniyet Genel Müdürü Mehmet Celalettin Lekesiz (solda), Almanya Federal Polis Teşkilatı Başkanı Romann ile Postdam'da ortak basın toplantısı düzenledi.
KAÇAKÇILAR 9.5 MİLYON DOLAR KAZANACAKTI
Almanya Federal Polis Teşkilatı Başkanı Romann, “Operasyon yapılmasaydı insan kaçakçıları toplam 2 bin 442 mülteciyi Avrupa'ya kaçıracaklardı. Mülteci başına 3 bin 500 ile 6 bin dolar arasında değişen para alacaklardı. Toplam alacakları para ise 9.5 milyon dolar olacaktı. Türk ve Alman Emniyeti'nin birbirine güven içinde başarıyla operasyonu sonuçlandırdı. Operasyona bir yıl önce start verildi” dedi. 
Romann, Almanya'da yakalanan beş kişiden dördünün Suriyeli, diğerinin ise hangi ülke vatandaşı olduğunun henüz belirlenmediğini açıkladı.