Yapılan inceleme sonucunda çalışıyor gösterilen 127 bin bebeğin sigortası iptal edildi. Ödenen 12 milyon lira prim gelir kaydedildi.

Emeklilik yaşını 65'e yükselten Sosyal Güvenlik Reformu'nun yasalaşmasından öne çocuklarınısigortalı yaptıran aileler büyük hüsran yaşıyor. Çocuklarının yasadan etkilenmesini istemeyen aileler birkaç aylık bebekler dahil yaklaşık 140 bin çocuğu çok sayıda bebek reklam ajansı, matbaa gibi yerlerden sigortalı gösterdi. Ancak busigortalılıkların fiili çalışmaya dayanmaması üzerine hareket geçen SGK, bütün çocuk sigortalıları tek tek inceledi. Kurum denetmenlerinin yaptığı titiz çalışma sonucunda 140 bin sigortadan 127 biniiptal edildi.

3 İLDE 74 BİNİ GEÇTİ
Bugün'ün haberine göre SGK'nın iptal gerekçesinin temelinde sigortalılığın fiili çalışmaya dayanmaması yatıyor. Bu nedenle kişinin adına pirim ödense bile fiilen çalışmaya dayanmayan sigortalılıklar, 'sanal sigorta' olarak değerlendiriliyor. Bu sanalsigortalıların ortaya çıkarılması, her bir çocuk için işyerlerinde yapılan incelemelere dayanıyor. Bu denetimlerde 0-15 yaş arası sanal sigortalıçocukların sayısı Ankara, İstanbul ve İzmir'de 74 bin 633 kişi olarak tespit edildi. Türkiye genelinde ise toplam 127 bin 445 kişi oldu. Denetimlerin ardından bu sanal sigortalıların tamamının sigortasıiptal edildi.

ANLAŞMALI YAPMIŞLAR
SGK denetmenleri, yaptıkları incelemelerde çocukların çeşitli şirketler üzerinden anlaşmalı olarak sigortalı gösterildiğini belirlendi. İşyerlerinde yapılan araştırmada bu sigortaların fiili çalışmaya dayanmadığı görüldü. 3 yıllık incelemenin ardından tamamlanan çalışma ile sigortalar iptal edilirken ödenen primler devlete kaldı. Her çocuk için ortalama 100 lira prim ödendiği dikkate alınsa SGK bu işlemden en az 12 milyon lira gelir elde etti. İptal edilen sigortalılıklar, o kişiler için hiçbir şekilde fayda sağlamayacak. Çocuklarına reformdan önce sigorta girişi yaptıranlar, bu yolla olanlar erken emekli olup yüksek maaş almayı hedefliyordu.

Çocuk sigortalılığa, siyasiler, milletvekilleri ve bürokratlar da yoğun ilgi gösterdi. Yasa öncesinde SGK'da görev yapan kimi bürokratlarla bazı siyasiler de çocuk ve torunlarını sigorta yaptırmıştı. Bu isimlerden biri de CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'ydu. Kılıçdaroğlu'nun torununu Duru Nadir'in de ailesi tarafından reformdan önce sigortalandı. Ancak yapılan inceleme sonucunda Duru Nadir'in sigortası iptal edildi. SGK'da görevli 2 bin 750 personelin de reform öncesi 18 yaşından küçük çocuklarını sigortalattığı ortaya çıkmıştı.

Çocuklarını sigortalatanlar arasında SGK eski Başkan Yardımcısı Veysel Uyar ve SGK Sakarya İl Müdürü Kenan Tandoğan'ın da bulunduğu raporlara girmişti. Adalet eski Bakanı Mehmet Ali Şahin'in 13 ve 15 yaşındaki çocuklarını yeni yasası yürürlüğe girmeden kısa süre önce sigortalı yaptırdığı ortaya çıkmıştı. Şahin SGK'ya başvurarak çocuklarının bilgisi dışında sigortalı yapıldığını belirtip sigortalılıklarını iptal ettirmişti. SGK BaşkanYardımcısı Yadigar Gökalp'in de kızını sigortalı yaptırdığı basına yansımıştı.