Niğde Patates Araştırma İstasyonu Müdürlüğü, Türkiye’nin ilk milli patates çeşidini tescilleterek üreticilere ulaştıracak.

Her gün binlerce patates çeşidi üzerinde çalışan Niğde Patates Araştırma İstasyonu mühendisleri, ürettikleri 2 yeni patates çeşidi ile Türkiye'nin patates tohumluk ihtiyacında dışa bağımlılığını kesmeyi hedefliyor.

20 kişilik teknik ekiple binlerce patates çeşidi üretmek için faaliyet gösteren Niğde Patates Araştırma İstasyonu'nun yaptığı araştırma ve klonlama çalışmaları ile geçen aylarda 2 yerli çeşit tescile sunuldu.

Binlerce melez yaptıklarını ve yerli çeşit üzerinde çalışmalar yürüttüklerini söyleyen İstasyon Müdürü Hüseyin Onaran, “İstasyon içerisine kurulan son sistem laboratuvarlarımızda yerli çeşit geliştirme çalışmalarımız 2003 yılında başladı ve 2005 yılında ülkesel patates geliştirme çalışmalarıyla hız kazandı. TÜBİTAK destekli projemiz devreye girdi ve bu destekle binlerce melez yaptık ve yerli çeşit çalışmaları yaptık. Şu anda iki tane yerli çeşidimizi tescile sunduk. Bu çeşitlerden bir tanesi hem sanayilik hem de yemeklik tüketime uygun. Bir tanesi de yemeklik tüketime uygun. Biz altyapımızı kurduk. Doku kültürü laboratuvarlarımızda şu anda her yıl en az iki tane çeşidi tescilleyecek durumdayız. Bunun ülkemize getirisinde yerli çeşitlerin piyasaya girmesiyle beraber tohumluktan gelen maliyetlerin oldukça aşağıya düşürülmesi amaçlanmaktadır. Üzerinde çalıştığımız projelerle birlikte 2015 yılında ilk milli patates çeşidi tescil ettirilerek çiftçilerimize ulaştırılabilecektir. Bu adım, ülkemizde patates üretiminin dışa bağımlılıktan kurtuluşu olacaktır” dedi.

Müdür Onaran, “TÜBİTAK ve Bor Enstitüsü destekleri ile yeni patates çeşitlerinin geliştirilmesi yanında patates siğili pastalığına dayanıklı çeşitlerin geliştirilmesi ve ana ürün patates üretiminde azotlu gübre uygulamaları konusunda araştırma çalışmalarımız da başlamıştır” diye konuştu.