Nurol Teknoloji AŞ Genel Müdürü Tunç Batum, soruları yanıtlarken, 2 yıl önce geliştirdikleri T-Zırhı, bor karbür, seramik ve kompozit malzeme kullanarak tasarladıklarını ve bu alanda Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdiklerini anlattı.

Batum, ileri balistik zırh çözümü olan T-Zırh'ın kara, hava ve deniz araçlarına, yapısal binalara ve çelik yelek olarak personel üzerine uygulanabildiğini ifade ederek, bunların araçla ilgili olanlarının ihracatına başladıklarını, şu anda 45 milyon dolarlık ihracat bağlantısı yaptıklarını söyledi.

Klasik çelik zırh yerine seramik-kompozit bileşimi zırh kullandıkları için özellikle Orta Doğu ülkelerinden araç zırhlama konusunda çok talep aldıklarını belirten Batum, ''Çelik, araçlara çok ciddi yük getiriyor ve aracın birçok özelliği bozuluyor. Ayrıca bizim geliştirdiğimiz zırhlar, çelikten çok daha dayanıklı. O anlamda biz ürünümüzle gurur duyuyoruz ve ihracata da başladık. Sivil araçlarda yüzde 100 koruma sağlayan zırhlarımız bugün Orta Doğu ülkelerine ihraç ediliyor'' dedi.

Batum, çelik yelek olarak tabir edilen personel koruyucu zırhlarda en iyi malzemenin bor karbür olduğuna dikkati çekerek, mukavemeti yüksek, en hafif malzeme olan bor karbürün işlemesinin ise çok zor olduğunu söyledi. Bor karbürden ileri teknoloji zırh üretebilen dünyada sadece 3 ülke bulunduğunu vurgulayan Batum, ''ABD ve Almanya'nın ardından biz, üçüncü ülke olduk'' dedi.

'ABD ve Almanya satmıyorsa biz de satmayacağız'

Personel koruyucu zırhlara yurt dışından çok talep olmasına rağmen önceliği TSK ve emniyet güçlerine verdiklerini anlatan Batum, şöyle konuştu:

''Personel koruyucu olarak ürettiğimiz balistik zırh koruyuculara Avrupa'da birçok ülke büyük ilgi gösteriyor. Hatta sektörün önde gelen ABD ve İngiliz firmalarından bize ortaklık teklifi yapıldı. Ama olumlu yaklaşmadık. Biz stratejik bir ürün olan bor karbür ürünümüzü şu anda ihraç etmeyi düşünmüyoruz.

Nasıl ABD ve Almanya başka ülkelere bu tür ürünleri satmıyorsa biz de satmayacağız. Bizim belirli bir kapasitemiz var. Bu kapasiteyi, öncelikle kendi emniyet güçlerimiz ve TSK kullansın istiyoruz.''

'Bu seviyede bir yelek sadece ABD ordusunda var'

Şu anda TSK için özel amaçlı balistik koruyucu yelek ürettiklerini anlatan Batum, şöyle devam etti:

''İlk bin adetlik parti teslim edildi. Bunlar çok özel yelekler. Klasik çelik yeleklerden çok daha hafif. Klasik yelek ön ve arka plakadan oluşuyor. Bizim T-Zırh yaşamsal uzuvların hepsini içine alacak şekilde tasarlandı. 2'den çok daha fazla plakası olan ve en üst tehdit seviyesine karşı dayanıklı olan bir ürün.

Bugün için uzun namlulu zırh delici mermiye bile dayanıklı. Bu seviyede bir yelek sadece ABD ordusunda var, hem koruma alanı hem de koruma gücü olarak. Biz bütün ürünlerimizi dünya standartlarına göre yapıyoruz.''

'Bağımlılıktan kurtulduk'

Batum, Türkiye'nin balistik zırhı genellikle Çin ve Uzak Doğu'dan ithal ettiğini, bunun için yaklaşık 600 milyon dolar harcandığını belirterek, Türk mühendislerince geliştirilen T-Zırh sayesinde ülke olarak bu alandaki bağımlılıktan da kurtulduklarını söyledi.

Helikopter zırhlama konusunda da uzmanlaştıklarını, helikopterin hareket kabiliyeti açısından hafif malzemenin çok önemli olduğunu ifade eden Batum, son olarak Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesindeki helikopterleri zırhladıklarını anlattı.

MİLGEM ve Altay'da da Türk yapımı zırhlar kullanılacak

Batum, milli gemi MİLGEM ve milli tank Altay'da da Türk yapımı zırhların kullanılacağını kaydetti.

Türk zırhı üretilmesi için bugüne kadar yaptıkları toplam yatırımın 60 milyon doları bulduğunu söyledi.

Batum, doğu ve güneydoğuda sınır karakollarındaki binaların zırhlandırılması işine de talip olduklarını ifade ederek, ''Bu milli bir meseledir, elimizden geleni yaparız. Görev bekliyoruz'' diye konuştu.

Çalışmalar 2008'de başladı

Nurol Şirketler Grubu bünyesindeki Nurol Teknoloji AŞ, 2008 yılında savunma sanayine yönelik tamamen yerli ileri balistik zırh üretimi yapmak amacıyla başladığı çalışmalarını 2010 yılında tamamladı. Standart bir balistik koruyucu yelek (çelik yelek) 6-8 kilogram arasında değişirken, Nurol Şirketler Grubu'nun Ankara'daki tesislerinde üretilen balistik zırh, 4-5 kilo ağırla sahip.