Turizm Tanıtma Platformu (TUTAP), Türkiye'nin yurt dışındaki tanıtımına katkıda bulunmak ve turizm gelirinin artırılması amacıyla Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) hazırladığı dünya mirası listelerine giren kültürel varlıkların tanıtılacağı filmin hazırlıklarını sürdürüyor.

TUTAP Başkanı Fikret Yıldız, AA muhabirine, projeyle ilgili bilgi vererek, "UNESCO Dünya Mirası listesine giren yerleri iyi tanıtırsak 30 değil 50 milyon turist ağırlarız" dedi.

Büyük bir tanıtım seferberliği başlattıklarını anlatan Yıldız, 30 ili kapsayan ve Dünya Kültür Mirası Listesi'ne giren 11 yer, 37 aday ile somut olmayan 10 kültür mirasının anlatılacağı filmin, yurt dışı tanıtımlarındaki önemli bir eksikliği giderileceğini belirtti.

30 ilde çekilecek film, 5 ayda bitecek

Yıldız, projeye 15 Mayıs'ta, listeye en çok unsur kazandırması sebebiyle Antalya'dan başlanacağını belirterek, 5 ayda bitirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Tanıtım için kapsamlı bir filmin planlandığını kaydeden Yıldız, TRT Türk kanalıyla anlaşma aşamasında olduklarını, böylece çekilen tanıtım filminin ekrana da yansıtılabileceğini kaydederek, şunları söyledi:

"Bu çalışmayla Türkiye'nin yurt dışı tanıtımlarında görülen büyük bir eksikliğin giderileceğini düşünüyoruz çünkü bugüne kadar pek çok tanıtım filmi yapılmasına rağmen Dünya Mirası Listesi'ne giren yerlerimizin ciddi manada tanıtımı yapılmadı. İnşallah biz bunların öncüsü olarak işe başlarız ve bizden sonra daha pek çok tanıtım çalışması yapılır. "

Bilet alana CD bedava

Sponsorların desteğiyle 1 milyon CD bastırıp, broşür, prestij kitaplarıyla birlikte dağıtmayı hedeflediklerini söyleyen Yıldız, filmin İngilizce, Arapça Rusça, Japonca ve Almanca hazırlayacaklarını ve ücretsiz dağıtılacağını vurguladı.

Yıldız, yurt dışından Türkiye'ye gelenlerin aldıkları uçak biletin yanında tanıtım filminin verilmesi teklifine Türk Hava Yolları'nın sıcak baktığını dile getirdi.

Filmin Türkiye'nin turizm geliri ve ziyaretçi sayısını artıracağını savunan Yıldız, sözlerini şöyle tamamladı:

"Türkiye'ye gelen turist sayısı 30 milyon civarında oysaki bu çok rahat 50 milyona ulaşabilir. Üstelik turizm geliri, turist sayısına göre oldukça düşük. Bunun nedeniyse turistlerin her şey dahil sistemiyle otellerden pek çıkmaması. Bu projeyle Türkiye'nin dünya mirasına kazandırdıkları öne çıkarılarak, turistler buralara çekilecek."

Filmde neler, nereler var?

Hazırlanan filmde UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan, İstanbul, Göreme Milli Parkı ve Kapadokya, Denizli (Hierapolis), Truva Antik Kenti, Nemrut Dağı (Adıyaman-Kahta), Safranbolu (Karabük), Çatalhöyük (Konya), Selimiye Camii ve Külliyesi (Edirne), Divriği Ulu Camisi ve Şifahanesi (Sivas), Hattuşaş (Boğazköy) Hitit Başkenti (Çorum) ve Xanthos-Letoon'un (Antalya-Muğla) tanıtımı yapılacak.

Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'nde bulunan meddahlık geleneği, Mevlevi sema töreni, nevruz, Karagöz, aşıklık geleneği, geleneksel sohbet toplantıları, Alevi-Bektaşi ritüeli semah, Kırkpınar Yağlı Güreş Festivali, geleneksel tören keşkeği, Mesir Macunu Festivali'ne de film yer verilecek.

Filmde, tanıtımlarına yer verilecek UNESCO listelerine aday 37 kültür varlığı ise şöyle:

Ahlat eski yerleşimi ve mezar taşları (Bitlis), Alahan Manastırı (Mersin), Alanya (Antalya), Afrodisias Antik Kenti (Aydın), Bursa ve Cumalıkızık erken Osmanlı kentsel ve kırsal yerleşimleri (Bursa), Diyarbakır Kalesi ve surları (Diyarbakır), Efes (İzmir), Harran ve Şanlıurfa yerleşimleri (Şanlıurfa), İshakpaşa Sarayı (Ağrı), Karain Mağarası (Antalya), Konya Selçuklu başkenti (Konya), Likya uygarlığı antik kentleri (Antalya ve Muğla), Mardin kültürel peyzaj alanı (Mardin), Perge Antik Kenti (Antalya), Sagalassos Antik Kenti (Burdur), Selçuklu kervansarayları Denizli-Doğubayazıt Güzergahı, St. Nicholas Kilisesi (Antalya), St. Paul Kilisesi, St. Paul Kuyusu ve çevresi (Mersin), Sümela Manastırı (Trabzon), Beyşehir, Eşrefoğlu Cami (Konya), Hatay, St. Pierre Kilisesi (Hatay), Bergama (İzmir), Göbeklitepe Arkeolojik Alanı (Şanlıurfa), Ani Tarihi Kenti (Kars), Aizanoi Antik Kenti (Kütahya), Beçin Ortaçağ Kenti (Muğla), Birgi tarihi kenti (İzmir), Gordion (Ankara), Hacı Bektaş Veli Külliyesi (Nevşehir), Hekatomnos Anıt Mezarı ve kutsal alanı (Muğla), tarihi anıtlar (Niğde), Mamure Kalesi (Mersin), Odunpazarı tarihi kent merkezi (Eskişehir), Yesemek Taş Ocağı ve Heykel Atölyesi (Gaziantep), Zeugma Arkeolojik Siti (Gaziantep), Güllük Dağı-Termessos Milli Parkı (Antalya) ve Kekova (Antalya).