Bakan Zafer Çağlayan, General Electric (GE) Operasyon Başkan Yardımcısı John G. Rice ile Çaırağan Sarayı’nda bir araya geldi. Basına kapalı gerçekleşen görüşmenin ardından GE’nin Türkiye yapacağı 900 milyon dolarlık yatırıma ilişkin açıklama yapıldı. Bakan Zafer Çağlayan, 2023’e kadar hedeflerinin 2 trilyon dolarlık milli gelire ulaşmak olduğunu ifade ederek, “Türkiye toplam 1.3 trilyon dolarlık dış ticarete sahip olacak. Türkiye nüfusu 84 milyon olacak. Türkiye’nin elektriği 2023 yılına kadar 120 bin megavat olacak. Şu anda Türkiye’nin rüzgar enerjisi 3 bin megavattır. Ancak 23 bin megavatlık kapasitemiz vardır. GE, Türkiye’de rüzgar türbinlerini üretecek. Türkiye önümüzdeki 10 yılda enerjiye 130 milyar dolardan fazla yatırım yapacak. Türkiye 2023’e giderken demir ve deniz yolunu da önemsiyor. 2023’e kadar 10 bin kilometre demiryolu yapacağız. Mevcut olanları revize edeceğiz. Ulaşıma sadece 110 milyon dolar yatırım yapacağız. Yeni teşvik sistemimizde deniz ve demiryolunda yük ve yolcu taşımacılığı yapan şirketleri beşinci bölge destek kapsamına aldık. Biz şirketlere en iyi rekabet ortamını sağlamaya çalışıyoruz. Bir taraftan da halkımızın refah seviyesini artırmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

Türkiye’de ihracatın geçtiğimiz yıl cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracat seviyesine ulaştığını aktaran Çağlayan, “Ama ortalaması 1.46 dolardır. 2023 yılında bizim 500 milyar dolar ihracat hedefimize giderken ihracat birim fiyatımızı en iyi şekilde artırmak durumundayız. 2023 hedefimiz gayri safi milli hasılamızın yüzde 3’üne ulaşmaktadır. Bu çok iddialı bir rakamdır. 2023’te gelirimiz 2 trilyon dolar olacaktır” dedi.
Bakan Zafer Çağlayan, cari açığın Türkiye’nin kaderi olmadığını yineleyerek, yeni teşvik sistemiyle cari açığı kapatacaklarını söyledi. “Türkiye’ye Türkiye olarak bakarsanız bu şaşı bir bakıştır” diyen Bakan Çağlayan, “Türkiye’ye 56 ülkenin bulunduğu bir ülke olarak bakarsanız bu doğru bir bakıştır. Türkiye’den 4 saatlik uçuşla 56 ülkeye gidiyorsunuz. Bu Türkiye’nin lojistiği açısından önemli. Türkiye’ye gelecekte yük limanları yapacağız” ifadelerini kullandı.

Bugün Avrupa’nın ciddi bir ekonomik krizden geçtiğini anımsatan Çağlayan, “Avrupa ekonomisinin hali ortada. Kendisine hala bir çıkar yol bulamadı. En son İspanya konusu yaşanan hadiseleri gösteriyor. Avrupa ekonomik anlamda nefes darlığı çekiyor. Avrupa’nın temiz havaya ihtiyacı var, bunu da Türkiye’den sağlayabilir. Son 8 yılda ülkeye yapılan 115 milyar dolarlık yatırımın yüzde 72’sinin Avrupa’dan gelmesinden bellidir. Artık Türkiye’yi cari açıktan kurtaracağız. Cari açık tehlikesini çöpe atacağız. Geçen seneye göre 2.7 milyar dolar bir azalış var. Artık cari açık gündemden düştü” dedi.

ÖZGÜR EREN-İSTANBUL