Rusya'nın İngilizce yayın yapan Russia Today televizyonuna konuşan Puşkov, bir muhabirin sorusu üzerine, “Türk yönetimi eğer Suriye’ye girerse bunun Türkiye içinde tehlikeli olabileceğinin farkında. Suriye'de çok sayıda Kürt yaşıyor. Türkiye Kürtlerinin bazısı ise ayrılmak ve bağımsız bir Kürdistan devleti kurmak istiyor. Dolayısıyla çoğu yönden Türkiye'nin Suriye ihtilafına dahil olması Ankara için bir tuzağa dönüşebilir. Türkiye’nin henüz sınırı geçip Suriye’ye birliklerini sokmaması da tesadüf değil. Çünkü Suriye'ye girmek kolay, fakat geri dönüşü zor. Bölgede yaşanan diğer savaşlar gösteriyor ki; bir ülkeye askeri birliklerin sokulmasına ilişkin karar iki günde alınır, fakat o birliklerin oradan çıkarılması için ise yıllar gerekir.” şeklinde konuştu.

Suriye ile Türkiye'nin savaşın eşiğine geldiğine işaret eden Rus parlamenter, bu hususun İran dahil bölge için tehlikeli olduğunu ifade etti. Başta ABD olmak üzere Batı dünyasının, "Suriye lideri Beşşar Esed'in sonu geldi ve gitmesi gerekir" yönündeki görüşlerine katılmadıklarını vurgulayan Puşkov, "Bu doğru bir yaklaşım değil. Şunu anlamak lazım, Suriyeli muhalif gruplara maddi ve silah desteği yapmakla mevcut ihtilaf çözülemez. Silahlı muhalefetin Esed'i devirmeye gücü yetmez. Esed'in de silahlı muhalefeti püskürtmeye gücü zayıf kalıyor. Böylece durum bir çıkmaza girmiş oluyor. Bu yüzden her iki taraftan da görüşme masasına oturabilecek insanları bulmak lazım." dedi.

Washington'un Suriye ile ilgili somut bir politikasının bulunmadığını da iddia eden Aleksey Puşkov, "Tek politikaları her şeyde Rusya'yı suçlamak. İyi ki Rusya varmış. Yoksa kimi suçlayacaklardı!” eleştirisinde bulundu.