Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, gelecek günlerde Türkiye'de düzenleyecekleri koordinasyon toplantısında, Arakan Müslümanları'na yapılacak yardımlar ve müdahalenin çerçevesinin çizileceğini bildirdi.
Akar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk Kızılayı'nın, Arakan projesini iki fazda düşündüğünü, bunlardan birinin Arakan eyaleti sınırları içinde Müslümanların yoğun yaşadığı yerlerdeki müdahaleler ve dağıtacakları yardımlar olduğunu söyledi.
Arakan'da yapacakları yardımlar konusunda biraz daha kontrollü davranmak zorunda kaldıklarını ifade eden Akar, burada, Myanmar hükümet otoritesini ve oradaki Kızılhaç'ın partnerliğini kabul etmek zorunda olduklarını, onlarla birlikte hareket ettiklerini belirtti.
Akar, ''Dolayısıyla çok istediğimiz gibi olmayabiliyor, ama orada da arkadaşlarımız var. Kızılhaç ile tedarik sözleşmeleri yaptılar. 250 ton pirinç aldılar, paketlenmelerini takip ettiler, bunların dağıtımına başladılar'' diye konuştu.
-''6 kişilik ekibimiz, Myanmar sınırında konuşlandı''-
Esas müdahale ve yardımın ise Bangladeş'in Myanmar sınırında olduğunu anlatan Akar, ''Orada zulümden kaçmış, nehri geçerek yağmur ormanlarına sığınmış 250 bin civarında kişi var. Bangladeş'e sığınmışlar, canlarını kurtarmışlar ama sığındıkları ülke de son derece fakir, onlara bakamıyor. Bunu da açıkça ifade ediyor'' dedi.
Akar, Türk Kızılayı'nın, sığınmacılar konusunda Bangladeş Kızılayı ile yaptığı anlaşmaya göre bölgede faaliyet gösterdiğini söyledi.
Cox's Bazar şehrinde, Myanmar sınırında 6 kişilik ekiplerinin konuşlandığı bilgisini veren Akar, bu ekibin, yardım malzemesi temin ettiğini, bölgedekilere gıda ve ilaç malzemeleri dağıttığını anlattı.
Bangladeş'teki sığınmacılara pirinç, mercimek, yağ gibi gıda yardımı yapıldığını dile getiren Akar, ''Benim esas projem ise Bangladeş hükümetiyle görüşerek, sığınmacılar için barınaklar oluşturmak'' diye konuştu.
Türkiye'de Arakan Müslümanları konusunda bir koordinasyon toplantısı yapacaklarını kaydeden Ahmet Akar, ''Toplantıda, yapacağımız yardımların ve müdahalenin çerçevesi çizilecek. İnşallah o zaman daha net ve açık olarak bazı şeyleri bileceğiz. Oradaki Müslüman kardeşlerimize ve sığınmacılara elimizden gelen her türlü yardımı yapmaya çalışıyoruz'' dedi.
-''Türkiye'nin gölgesi oldukça, katliam olmayacak''-
Türkiye'nin son yıllarda 60 kadar ülkeye yardım elini uzattığını belirten Akar, ''Şu an fiili olarak Kırgızistan, Gazze, Filistin, Arakan, Somali, Kenya'da varız. Bunlar, devletimizin, ofislerimizin olduğu yerler. Sivil toplum örgütümüzün olduğu yerleri de sayarsak sayı çok daha fazla'' değerlendirmesinde bulundu.
Türk Kızılayı'nın destek verdiği ülke halklarının bu yardımlardan mutluluk duyduğunu vurgulayan Akar, ''Özellikle Arakan'daki Müslümanlar, Türkiye'nin gelmesiyle artık kendilerine zulüm yapılamayacağını, öldürülme tehlikesinden de kurtulduklarını düşünüyorlar. Türk Kızılayı ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin gölgesi orada oldukça, böyle bir katliam da söz konusu olmayacak'' dedi.