Düzenlenen 9 ayrı operasyonda 195 kaçak ölümden kurtarılırken, yasadışı geçişlere aracılık eden 28 şüpheliden 20'si tutuklandı. Umut tacirlerinden birinin, polislere yakalandığında, minibüse bindirilmiş, çoğunluğu çocuk kaçaklarla ilgili, "İnşaatlarda çalışmaya götürüyorum" şeklindeki ifadesi şaşkınlık verdi.

İzmir Emniyeti Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, geçen Eylül ayında, Menderes İlçesi Baradan Koyu'nda, yasadışı yollardan yurt dışına çıkılmaya çalışılırken batan teknede 63 kişinin yaşamını yitirmesi, 46'sının sağ olarak kurtarılmasının ardından umut tacirlerine yönelik operasyonlarına hız verdi. Polis ekipleri. umut yolculuğu için Türkiye'de en çok kullanılan Ege Bölgesi'nin sahillerinde, o günden bugüne 9 ayrı operasyon gerçekleştirdi. Teknik ve kameralı takiplerle yapılan operasyonlarda, çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan, farklı ülkelerin vatandaşı 195 kaçak kurtarılırken, organizatör 28 kişi gözaltına alındı. Şüphelilerden 20'si sevkedildikleri adliyelerde, nöbetçi mahkemelerce tutuklandı.
SÖYLEDİKLERİ ŞAŞKINLIK VERDİ
Operasyonlar içerisinde, Çeşme'deki takip sırasında yaşananlar, polisleri de şaşkına çevirdi. Polis, içerisinde çocukların da bulunduğu 27 kişiyi taşıyan minibüsü, yol güzergahında durdurdu. Minibüsü kullanan, umut tacirlerinden biri, operasyonla şaşırırken, polisin, "Kaçakları ölüme gönderiyorsun,ya tekne batıp boğularak ölseler" demesine karşılık, "Onları inşaatlarda çalışmaya götürüyorum" dedi. Polisin, "Bunlar yabancı, çocuk, ne inşaatı" demesi üzerine çeşitli bahaneler uyduran şüpheli, yakalanmaktan kurtulamadı. Emniyet yetkilileri, bu yöndeki denetimlerin aralıksız süreceğini kaydetti.