İbrahim Çallı'nın terk edilmiş bir evde uzun yıllar rulo halinde tutulan ''Kayalıklarda Yıkanan Çıplaklar'' adlı tablosu, 500 bin liraya alıcı buldu.

İstanbul’da yapılan müzayedenin en ilgi çeken eseri, İbrahim Çallı'nın 3 metre boyundaki ''en büyük ve mitolojik'' tablosu olarak bilinen 80 yıllık ''Kayalıklarda Yıkanan Çıplaklar'' isimli eseri oldu. 400 bin liradan satışa çıkarılan ve 4 sanatseverin almaya talip olduğu tablo, müzayedeye telefonla katılan ve isminin açıklanmasını istemeyen bir sanatsevere 500 bin liraya satıldı.

“Eser”in Hikayesi

Çallı'nın ''Kayalıklarda Yıkanan Çıplaklar'' eserinin hikayesi şöyle:

''1930'lu yıllarda Mustafa Kemal Atatürk, İbrahim Çallı'ya Kaşık Adası'nda çalışması için bir yer tahsis eder. O yıllarda Burgazada'da İbrahim Çallı'nın doktoru Mehmet Medeni Akman yaşamaktadır. Çallı ve Akman'ın dostluğu, uzun yıllar devam eder. Çallı, 'Kayalıklarda Yıkanan Çıplaklar' adlı eserini, Mehmet Medeni Bey için yapar. Çallı'nın o dönemde, bu kadar büyük tuval olmadığı için 2 tuvali birleştirerek yaptığı 2.98 X 2.18 boyutlarındaki tablo, Medeni Bey'in Burgazada'daki yalısında uzun yıllar asılı kalır. Mehmet Medeni Bey'in ölümünden sonra, boyutundan dolayı uzun süre bakımsız kalan tablo, Bayram Karşıt'ın gözetimine geçerek, restore edilir ve İbrahim Çallı'ya ait olduğu belgelenir, ayrıca Bayram Karşıt tarafından sertifikası da verilir. Ancak eser, rulo şeklinde saklandığı için Çallı'nın imzası dökülmüştür. Son olarak restorasyon işleri, Prof. Dr. Süleyman Saim Tekcan tarafından denetlenir ve korumaya alınır. Eserin, 1930'lu yıllarda yapıldığı tahmin ediliyor.''

Müzayedede, İbrahim Safi, Nazmi Ziya, Sabri Berkel, Avni Arbaş, Nuri Abaç, Fikret Mualla, Adnan Çoker, Abidin Dino ve Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun da aralarında bulunduğu birçok sanatçının yaklaşık 100 eseri, alıcı buldu.