İMARBANK’IN içini boşaltıktan sonra yurt dışına kaçan firari Uzan Ailesi, sığındıkları Ürdün’ü de karıştırdı. Ürdün’de ikamet ettiği tahmin edilen Uzan Ailesi’nin ismi ülkedeki dünyanın üçüncü büyük fosfat şirketi olan Ürdün Fosfat Madenleri Şirketi’nin (JPMC) özelleştirilmesinde yaşanan yolsuzluğa karıştı. İddialara göre Uzan Ailesi, 2006’da şirketin özelleştirilmesi için Ürdün Kralı’nı ikna etti. Özelleştirmeden de şirketi çok ucuza kapattığı ileri sürüldü. JPMC hisselerini 2006 yılında çok düşük fiyatla satın alan Kamil Holdings Ltd.’nin ‘gizli ortaklarının’ Uzan Ailesi olduğu iddia ediliyor. Şimdi Ürdün bu iddialarla çalkalanıyor.

Şirketin Genel Müdürü kayıp

Cem ve Hakan Uzan’ın yakın arkadaşı olan Ürdün Kralı Abdullah, halkın tepkisini bastırmak ve ‘yolsuzlukları’ araştırmak için Meclis komisyonu kurulmasını istedi. Komisyon JPMC’nin 2006 yılında hisselerinin özelleştirilmesine ilişkin ihaleyi incelemeye aldı. İncelemede ilginç bilgilere ulaşıldı. Bu süreçte, JPMC’nin hisselerini alan Kamil Holdings’in, gizli ortaklarının Uzan Ailesi olduğuna ilişkin iddialar ortaya atıldı. Komisyon, bunu doğrulayacak belgeye ulaşamadı ancak, halkın baskını hafifletmek için özelleştirmenin perde arkasını aydınlatmaya yoğun çaba sarfettiği bildirildi. Ürdün fosfat şirketinin satışında yaşanan yolsuzluğu aydınlatacak olan Kamil Holdings Genel Müdürü Walid Kurdi’nin ise kayıplara karıştığı ortaya çıktı. Yolsuzluk komisyonu, Kurdi’yi üç kez bilgi vermesi için davet etti. Ancak Kurdi’nin, önce İngiltere’ye ardından da Brunei Sultanlığı’na gittiği tahmin ediliyor. Kurdi’nin konuşmasıyla, özelleştirme yolsuzluğunun aydınlatılması bekleniyor. Türkiye de gelişmeleri yakından takip ediyor.

Brunei Sultanlığı ikinci üsleri çıktı

TMSF kaynaklarının verdiği bilgiye göre, Ürdün’deki skandal ile birlikte yeniden gündeme gelen Brunei Sultanlığı, Uzan Ailesi’nin karmaşık şirket ilişkilerinde kullandıkları ülkelerin başında geliyor. Yine İmarbank operasyonu kapsamında yapılan incelemelerde, bazı para transferlerinin ve şirket hisse devirlerinin bu ülke üzerinden gerçekleştirildiği tespit edilmişti. TMSF ve diğer kurumlar, Ürdün’de Uzan Ailesi ile ilgili ortaya atılan iddiaları yakından takip ediyor. Yetkililer konuyla ilgili olarak kendilerine de bazı ihbarlar ve duyumlar geldiğini ancak, iki ülke arasında bu konuda resmi bir yazışmanın yapılmadığını kaydettiler. TMSF’nin Ürdün’de Uzan Ailesi aleyhine açılmış bir de davası bulunuyor. Dava kapsamında, Telsim için açılan tahkim davasında Türkiye’nin yaptığı harcamaların tahsil edilmesi öngörülmüştü. Dava halen devam ediyor. Uzanlar’ın bu ülkede yeni mallarının tespit edilmesi halinde, yeni davalar açılacak.

İşte Ürdün’ü karıştıran iddia

Ürdün’ü karıştıran ve Uzan Ailesi’nin isminin konuşulduğu yolsuzluk skandalındaki önemli iddialar şöyle:

-1953 yılında başkent Amman’da kurulan JPMC’nin hisselerinin bir bölümü 2006 yılında özelleştirildi.

-Özelleştirmenin ardından Ürdün Fosfat şirketinin yüzde 37’lik hissesi Kamil Holdings Ltd. üzerinden Brunei Sultanı Hasansal Bolkiah’ın denetimine girdi.

-Ürdün Krallığı kayıtlarında, Brunei Sultanı Hasansal Bolkiah’ın şirketin en büyük hissedarı görülüyor.

-Ancak Ürdün’de, yapılan araştırmalar sonunda Uzan Ailesi’nin bu şirketin ortakları olduğuna inanılıyor.

-Yine Ürdün’de, şirketin özelleştirilmesi konusundaki çalışmaları yapan ve hükümeti ikna eden kişilerin de Uzan Ailesi olduğu iddia ediliyor.

CEM UZAN’IN ZİMMETTEN 18 YIL HAPSİ İSTENDİ

Sahibi olduğu İmar Bankası’nın parasını zimmetine geçirmekle suçlanan Cem Uzan’ın 18 yıla kadar hapsi istendi. İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada mütalaa veren savcı, Uzan hakkında 18 yıla kadar hapis cezası verilmesini istedi. Davada, Cem Uzan’ın da aralarında bulunduğu 18 sanık yargılanıyor.

(Star gazetesi)