Vali Mutlu, Fatih Sultan Mehmet ve Haliç köprülerinde başlayan bakım ve onarım çalışmalarıyla ilgili olarak valilikte basın mensuplarının sorularını yanıtladı. İstanbul’da en çok üzerinde durdukları ve çözmek için en fazla çaba sarf ettikleri konuların başında trafiğin geldiğini belirten Mutlu, “Bu konuda yöneticilerin duyarlılığı oldukça yüksek. Halkın duyarlılığı da fevkalade yüksek. Dolayısıyla burada iyi ortaklaşmamız ve sorunsuz bir şekilde trafik akışını mükemmele ulaştırmamız lazım. Bildiğimiz konular ve bununla ilgili her türlü tedbiri eldeki imkanlar çerçevesinde alabildiğimiz hususlardır. Hemşehrilerimizi sıkıntıya düşmesini hiçbir zaman arzu etmeyiz idareciler olarak. Ama yapılması gerekli olan çalışmalar zorunluysa bunu da mutlaka zamanında yapmamız lazım” diye konuştu.

Zamanında yapılmayan bu tür iyileştirmelerin sonradan trafik akışında başka sıkıntılara sebebiyet verebildiğini anlatan Vali Hüseyin Avni Mutlu, şunları söyledi:

“O nedenle zamanında tedbir almak işin esasıdır. Ama bunu yaparken tabii trafik akışıyla ilgili de dikkatli bir düzenleme içerisinde olmamız lazım. Bütün bunlar hesaplandı, bakıldı, hangi saatlerde, nasıl bir çalışma yapılırsa gece de dahil olmak üzere bütün bunlar göz önünde bulunduruldu. Gece yapılırsa işin verimliliği ne olur, gündüz yapılırsa ne olur, sürati ne olur, bunlar Karayolları, Büyükşehir ve trafik ekiplerince çalışıldı. Dolayısıyla ortaya bir çalışma takvimi çıktı. Şimdi bu takvimi iyi yönetmemiz ve problemsiz bir şekilde çözmemiz lazım. Trafikte yavaş hareket eden bir akışı arzu etmiyoruz.”

“ESNEK ŞEKİLDE TEDBİRLERİ ALACAĞIZ”

“Böyle başladı, böyle gidecek” şeklinde bir yaklaşım içinde olmadıklarını dile getiren Mutlu, bir şekilde tedbir alacaklarını söyledi. Mutlu, “Şayet aldığımız tedbirlerdeki uygulamalarda bizim beklentimizin dışında birtakım sıkıntılar varsa, bunları çözmek bizim görevimiz. Bugünden itibaren mevcut durumu inceleyeceğiz. Öngörmediğimiz hususlar varsa bunları yeni tedbirlerle geliştirebiliriz. Fakat artık şehir hayatında mümkün mertebe toplu ulaşım vasıtalarını daha yoğun kullanmamız lazım. Bu konuda İstanbulluları teşvik ediyoruz. İstanbulluların toplu taşım araçlarını kullanma kültürlerinin çok yüksek olduğunu belirtmek istiyorum. Bizim güvenli, temiz, süratli, hareket eden toplu taşım vasıtalarına insanlarımızın çok büyük rağbeti var. Ulaşım vasıtalarının daha da artırılması için alt yapı çalışmaları devam ediyor. Önümüzdeki süreçte bu rahatlıkları daha fazla göreceğiz. Bugün günlük ortalama toplu taşım vasıtalarıyla İstanbul’da 1 milyon civarında yolcu taşınırken, önümüzdeki 3-4 yıl içerisinde bu sayı 5 milyona çıkacak. Dolayısıyla 5 misli daha fazla toplu taşım vasıtaları kullanılmış olacak” dedi.

Mutlu, İstanbulluların toplu taşımı sevdiklerini ifade ederek, vatandaşlardan bu sıkıntılı günlerde de biraz daha toplu taşıma yönelmelerini istedi. Mutlu, trafik nedeniyle özür dileyerek, “Burada da belki hem çalışanlara teşekkür, hem de biraz sıkıntı çeken İstanbullularımızdan da bir özür dilememiz gerekir. Bütün yaptıklarımızın halkımızın, İstanbul’umuzun hizmetinde olduğunu da ifade ederek bunu da paylaşmak isterim” ifadelerini kullandı.

Heybeliada’daki yangınla ilgili de soruları yanıtlayan Mutlu, yaklaşık 2,5 hektarlık çam ormanının kül olduğunu belirterek, “Heybeliada’da Büyükşehir Belediyesi’nin kurduğu bir itfaiye istasyonu var ilk müdahaleyi yaptı ve Orman Genel Müdürlüğü’nün hava araçlarıyla müdahale edildi. Yangın kısa sürede kontrol altına alınarak söndürüldü. Tabii yangınlar maalesef ülkemizin bir gerçeği. Riskli bir bölgedeyiz, özellikle rüzgarlı havalarda bu risk daha da artıyor. Bizim de hazır olma derecemiz yükseliyor. Rüzgarın çok olduğu dönemlerde orman ve itfaiye teşkilatı da daha dikkatli hareket ediyor. Dün de bu süratli müdahale gerçekleştirildi” diye konuştu.

“HEYBELİADA’DAKİ YANGINDA İLK KANAATİMİZ PİKNİKÇİ ATEŞİ”
Mutlu, yangının hafta sonu çıktığının hatırlatılması üzerine de, “Görünen maalesef hafta sonu olması nedeniyle piknikçilerimiz alana çıkıyorlar. Her tarafta İstanbul’da bunu yaygın olarak görüyoruz. Değerlendirmemiz bu. Orada piknikçi ailelerimiz var. Artık sezon piknik sezonu, doğa ile kucaklaşma sezonu ama daha fazla dikkatli olma sezonu. Çünkü ciğerlerimizi dediğimiz ormanları korumak daha fazla dikkatli olmayı gerektiriyor dolayısıyla pikniğe çıkacak olan İstanbulluların bu konuda duyarlılıklarını ve kendilerini de bu konuda tedbirini yanında getirmeleri lazım. En ufak bir yangında ilk müdahaleyi kendileri yapabilirler. Ve izin verilmemiş, piknik için uygun olmayan alanlarda gelişi güzel piknik yapmamaları, orman içerisinde denetimden uzak noktaları tercih ederek ormanların yanmasına sebebiyet vermemeleri lazım. Ama itfaiyemizin bu konu ile ilgili raporunu özellikle alacağız bugün. Ama ilk kanaatimiz piknikçi ateşi. Cezalandırabilmek için önce faili yakalamanız lazım. Ortada böyle bir fail gözükmüyor” şeklinde konuştu.