Atatürk Mahallesi sakinlerinin kabusu olan yaban domuzlarının karınlarını doyurmak için çöplerde, evlerin bahçelerinde yiyecek araması halkı tedirgin etti.

Kent merkezinde gece geç saatlerde sürü halinde dolaşan domuzları gören vatandaşlar paniğe kapılıp korku dolu anlar yaşıyor. Sokakta aniden domuzlarla karşı karşıya kalan vatandaşlar saldırabileceği endişesiyle çareyi kaçıp yüksek yerlere çıkmakta ya da eline geçen bir cisimle kendisini savunmakta buluyor.

Şehre inerek yiyecek arayan yaban domuzlarının şu ana kadar insanlara saldırmadığını, fakat korktuklarını belirten bir vatandaş; “Domuzların şehre indiklerini köpeklerin havlamalarıyla anlıyoruz. Kimseye şu ana kadar saldırmadılar. Ama bunlar çok soğuk ve ürkütücü hayvan. Geceleri sokağa çıkamaz olduk. Ayrıca, domuzları gören çocuklarımızın psikolojisi bozuluyor. Yaban domuzu korkusu onların bilinç altına yerleşiyor. Çok endişeliyiz. Acilen çözüm üretilmeli ve kent merkezine bu hayvanların inmeleri mutlaka önlenmeli."

BİNLERCE BİTKİYİ TALAN ETTİLER

Yaban domuzlarının işletmesine yaklaşık 25 bin TL’lik maddi zarar verdiğini iddia eden Avcı Peyzaj Fidancılık ve Çiçekçilik İşletmesinin sahibi Hayrettin Avcı, “Foça’da uzun yıllar açık havada bitki yetiştiriciliği yapıyorum. 10 yıldır emek verdiğim sertifikalı bitkilerim var. İlk defa başıma böyle bir şey geliyor. 25 gündür hemen hemen her gece şehre inen yaban domuzları bahçeme girerek binlerce bitkimi talan etti" dedi. Artık her gece burada domuz nöbeti tuttuğunu belirten Avcı, şöyle konuştu:

"İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne durumu bildirdik. Fakat henüz bir sonuç alamadık. Bireysel olarak mücadele vermemiz imkansız. Çünkü meskun mahalde ateş etmek yasak olduğu için domuzları avlayamıyoruz. Ateş yakamıyoruz. Bu duruma acilen bir önlem alınmasını istiyoruz.Zira insanlarımız akşam olduğunda evlerinden dışarı çıkamıyorlar.”

FOÇA ISSIZ BİR DAĞ KÖYÜ GİBİ

Yaz mevsimini her yıl Foça’da sayfiyeci olarak geçirdiğini belirten Makbule Karamık, “Akşamları gezmek için sahile inen çocuklarımın eve dönüşünü yaban domuzları nedeniyle her gece kaygıyla balkonda bekliyorum. Çocuklarım eve gelmeden uyuyamaz olduk. Kendimizi batıda bir turizm kentinde değil de, Anadolu’nun ıssız bir dağ köyünde tatil yapıyor gibi hissediyoruz” dedi.

Şehre sürüler halinde gelen domuzların evlerinin bahçe kapılarını kapalı bulduklarında yüklenip açmaya çalıştığını anlatan Tolga Dal, şunları söyledi: “Domuzlar yüzünden huzurumuz kaçtı. Hayvanlar aç, geceleri buralara kadar inip çöp bidonlarında yiyecek arıyorlar. Bağ, bahçe ne varsa talan ediyorlar.Geceleri sokaklarda cirit atan domuzlar ilçe turizmine zarar veriyor. Sokaklarında domuzların gezdiği bir ilçede kim tatil yapmak ister. Burada Foça Belediyesi'ne görev düşüyor. Bu mahallede yaşayan insanlar huzursuz, çocuklar dışarı çıkamıyor. Acilen çözüm bulunmasını istiyoruz. Bu konuya kalıcı bir çözüm getirmek gerekli.”