Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Orman Genel Müdürlüğü'nde düzenlenen basın toplantısında '2012 Yılı Orman Yangınlarıyla Mücadele Eylem Planı'nı açıkladı. Eroğlu, yaptığı konuşmada, Yunanistan, Makedonya, Gürcistan ve Suriye gibi ülkelerde de yangınların söndürüldüğünü belirterek, "Şu anda Devlet Su İşleri'nin yaptığı baraj göllerinden istifade ediyoruz. 5 kilometre mesafede yer alacak şekilde bin 650 adet küçük havuz veya göletten suları topluyoruz" dedi.

Eroğlu, yangın ihbarı durumunda en yakın helikopterin devreye girdiğini söyleyerek, 7 dakika içerisinde helikopterin kalktığını ve 13-20 dakika içerisinde yangın mahaline gidip söndürme faaliyetlerine katıldığını anlattı. Eroğlu, 2012 yılında 13 Haziran'a kadar 359 adet yangın olduğunu, bin 292 hektar alanının yandığını ve yangın başına 3.6 hektarlık bir alanın tutuştuğunu ifade etti. Bakan Eroğlu, şunları kaydetti:

"Yaz mevsimini çok sıcak geçiyor. Yaz tatili başladı. Vatandaşlarımızın mutlaka yollardan geçerken sigara izmariti vesaire herhangi bir yanıcı madde atmamaları gerek. Bunun dışında piknik yapan vatandaşlarımızın piknik alanındaki cam kırıklarını vesaire mutlaka toplamaları lazım. Güneş ışığıyla bir tarafa odaklanmak suretiyle yangın çıkmasına sebep oluyor."

Eroğlu, orman yangın risk alanlarının belirlendiğini belirterek, "Ege'de; İzmir, Manisa, Aydın, Akdeniz Bölgesi'nde; Antalya, Osmaniye, Kahramanmaraş, İç Anadolu Bölgesi; Çankırı, Karaman, Karadeniz Bölgesi; Kastamonu, Çorum'da bugün risk var. Cuma günü de, Ege Bölgesi; İzmir, Uşak, Aydın, Muğla, Akdeniz Bölgesi; Antalya, Mersin, Hatay, Osmaniye, Kahramanmaraş, İç Anadolu; Ankara ve Çankırı'da yangın riskleri var" diye konuştu.

Yangınla mücadelenin stratejik mücadelenin bir parçası olduğuna dikkati çeken Eroğlu, bu konuda hazırlıklı olunduğunu ve Dünya'nın en ileri teknolojisinin kullanıldığını söyledi. Eroğlu, "Türkiye'yi bilhassa yangın, ağaçlandırma, erozyon konusunda bilinçlendirerek lider ülke yapmak istiyoruz" dedi.

Eroğlu, vatandaşlara çağrıda bulunarak, "Özellikle ormanlar bizim akciğerlerimiz, dolayısıyla Türkiye'yi gelecek nesillere çok daha güzel bırakmak istiyoruz. Bu bakımdan ben vatandaşlarımızın hassas olmalarını rica ediyorum. Orman yangınları çıktığı zaman 'Alo 177'ye haber vermeleri ve en yakın Jandarma, İşletmeler ve Bakanlığın birimlerine haber vermeleri son derece isabetli olacaktır" şeklinde konuştu.

Eroğlu, İzmir Yamanlar'da çıkan yangını canlı yayınla takip ederek, müdahale anında yaşananları aktardı. Bakan Eroğlu, Suriye-Yayladağı'ndaki yangının son durumunu da yakından takip etti.