Yerel seçimlerin öne alınması için AK Parti ve MHP tarafından verilen anayasa değişikliği teklifi için yapılan gizli oylamalarda 360 kabul, 72 ret oyu çıktı. Çıkan sonuçla anayasa değişiklik teklifi, referandum sınırı olan 330-367 aralığında kaldı.

Erken yerel seçim oylamasının ‘referandum aralığında' çıkmasının ardından gözler Köşk'e çevrildi. Eğer, Gül 360 oyda kalan erken seçim oylamasını iade etmeyip onaylarsa 60 gün içinde referandum olacaktı. Ancak Köşk, düzenlemeyi bir kez daha görüşülmek üzere TBMM'ye iade etti.

BUNDAN SONRA NE OLACAK?

Gül, kanunu bir kez daha görüşülmek üzere TBMM'ye gönderince anayasa değişikliği teklifi komisyonda yeniden ele alınacak ve daha sonra TBMM Genel Kurulu'na gelecek. Ancak TBMM'nin bu durumda teklifi, 367'nin üzerinde bir oyla kabul etmesi gerekiyor. Bu nedenle iade halinde hükümetin önünde ya teklifi yeniden Genel Kurul'a getirmeyerek seçimi erkene alma hedefinden vazgeçme ya da referandum riskini gözeterek yeniden görüşme seçenekleri olacak.

Kanunun 367 ve üzerinde bir oyla kabulü halinde ise gözler yeniden Gül' çevrilecek. Gül, isterse paketi referanduma götürebilecek. Bu yolu seçmezse, kanunu onaylayacak ve yerel seçim erkene alınmış olacak.

Gül, referandum kararı da alabilir. Şu durumda kanun Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra Yüksek Seçim Kurulu takvim belirleyecek. Resmi Gazete'de yayımdan sonra en geç 60 gün içinde referandum yapılıyor.

ARAYIŞLAR BAŞLADI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın AK Parti İl Başkanları toplantısında yaptığı açıklama, “İlgili arkadaşlarım Ana muhalefet partisi ve MHP'yle gidip görüşmelerini yapacaklar” dedi.

AK Parti harekete geçti

Bu açıklamanın ardından AK Parti kurmayları harekete geçti ve bir kez daha muhalefetin kapısını çaldı.

MHP: “27 Ekim tarihinin arkasındayız”

AK Parti heyeti, seçimlerin hangi tarihte yapılmasına ilişkin yeni yol haritası konusunda MHP ile görüştü. Köşk tarafından iade edilen düzenlemede ortak imzası olan iki partinin görüşmesinde MHP, "27 Ekim tarihinin arkasındayız" dedi.

MHP, seçim tarihine ilişkin yeni bir tarihin gündeme gelmesi halinde ise bunu yetkili kurullarında değerlendirecek.

CHP: "Gelsinler görüşelim"

Meclis'te tüm bu gelişmeler yaşanırken CHP cephesinden de bir açıklama geldi. Açık kapı bırakan CHP, "Gelsinler görüşelim" dedi.

AK Parti yeni tarih önerisine açık

Ana muhalefetten gelen bu açıklamanın ardından AK Parti de "CHP hangi tarihi verirse ‘evet' deyip MHP'ye götüreceğiz" diyerek, muhalefetten gelecek yeni bir tarih önerisine açık olduğunun mesajını verdi.
CHP, yerel seçimlerin öne alınmasına ilişkin görüşmelerin ilk turunda 27 Ekim 2013 tarihine itiraz etmiş, 3 Kasım 2013 tarihini önermişti. Ancak, MHP'nin de 3 Kasım tarihine itirazı söz konusu. Gündeme gelen bir başka tarih ise 17 Kasım 2013… Bu konudaki sürecin kısa sürede netleşmesi bekleniyor.

TEKLİF NE İÇERİYOR?

Anayasa değişikliği teklifle seçimlerin 6 ay öne alınması amaçlanıyor. Yani teklif, 2014 yılı Mart ayının son pazar günü yapılması gereken seçim 2013 yılı Ekim ayının son pazar günü yapılmasını içeriyor.

1 YIL TARTIŞMASI

Anayasanın 67. maddesinde yer alan seçim kanunlarında gerçekleştirilen değişikliklerin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanmayacağı düzenlemesi de yine tartışma konusu oldu. Referanduma gidilse ve yasa kabul edilse bile yerel seçimlerin 27 Ekim 2013'te yapılamayacağı tartışması dün tırmanırken Ak Parti ise, bu görüşe karşı çıkıyor.

KİM NE DİYOR?

AK Parti - Bekir Bozdağ

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, teklifi, “isabetli” gördüklerini, seçimlerin sağlıklı ortamda yapılmasının tüm partilerin ortak görüşü olduğunu kanlattı  daha önce partilerin bu değişikliği yapmak istediğini ancak girişimlerin sonuçsuz kaldığını kaydeden Bozdağ, "Hepimiz kış şartlarında seçimin ne kadar zor olduğunu görüyoruz. Güvenlik, yol emniyeti, kış şartları dikkate alınarak seçimlerin iklim şartlarının uygun zamana alınmasında hem milletin iradesinin tecellisi hem de propaganda açısından fayda olacak" dedi.

CHP - Mahmut Tanal

CHP İstanbul Milletvekili Atilla Kart,  "Parlamento olarak seçimi 6 ay öne almak gibi bir yetkimiz yok" diyerek teklifle, seçmenin iadesine müdahale edilmiş olduğunu söyledi.

MHP - Faruk Bal

MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, kış şartlarında seçimin yapılmasının zor olduğunu belirterek, belediye başkanlarının hizmet sunması açısından da değerlendirildiğinde sonbahar aylarında olmasının daha yararlı olduğunu savundu.

BDP - Ayla Akat

BDP Batman Milletvekili Ayla Akat, AK Parti iktidarı süresince seçimlerin iktidarın süresini güçlendirecek şekilde öne ya da arkaya alındığını ileri sürdü.