Kılıçdaroğlu, “Bu sorunun çözümü siyasi hayatıma mal olacaksa siyasi hayatımı feda ediyorum.” dedi.

Kurban Bayramı ziyaretleri için Diyarbakır'a gelen Kılıçdaroğlu, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkanı Osman Baydemir'le görüştü. Ziyaret sırasında konuşma yapan Kılıçdaroğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ‘Analar ağlamasın' sözüne vurgu yaparak, “Ağlamayan ana kalmadı.” ifadesini kullandı.

Kılıçdaroğlu, sorunların çözümü için bir araya gelinebilmesi için çok çaba sarf ettiklerini ancak siyasetçileri bir araya getiremediklerini söyledi. Sorunların çözümü için siyasette üslubun değişmesi gerektiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, kin ve öfke ile halkın ayrıştırıldığına işaret etti. Kılıçdaroğlu, “Birbirimiz ile konuşarak çok şeyi çözebiliriz. Anayasa Uzlaşma Komisyonu toplanmış. Ben adımın ‘Kemal' olduğu gibi eminim bu partilerde, siyasi soruna sağlıklı çözüm sunacak arkadaşlar var. Yeter ki bu ülkeye acıları tattırmayalım.” şeklinde konuştu. Sorunların çözümü adına çıkardıkları yol haritasın beğenmeyenlerin olabileceğini ifade eden Kılıçdaroğlu, “Yol haritamız eksik yanlış olabilir. Eksik varsa siz bir yol haritası belirleyin. Temel nokta sorunun çözümü Meclis. Orada özgürce tartışalım.” şeklinde konuştu.

"BAŞKALARININ ÖLMEMESİ İÇİN SİYASETİ BIRAKIRIM"

"Bu sorunun çözümü siyasi hayatıma mal olacaksa siyasi hayatımı feda ediyorum" diyen Kılıçdaroğlu, insan hayatından daha önemli bir şeyin olmayacağını kaydederek, “Benim siyasette olmamla bir kişinin hayatın kaybetmesi diye bir denge kurmaya kalkarsak, benim siyasi hayattan çekilmem daha iyidir. Yeter ki bu ülkede insanlar barış huzur içinde yaşabilsinler.”dedi. Ana muhalefet lideri demokrasi ile bir çok sorunun çözüleceğini ifade etti.

Hapishanelerde mahkumların ölüm orucunda olduğunu hatırlatan Kılıçdaroğlu, “İnsan bedenini eğer ölüme yatırıyorsa bunun üzerinden oturup düşünmemiz lazım. Arkadaşlarıma söyledim arkadaşlarım hapishanelere bakıyorlar geziyorlar. Bir kişinin tutuklu veya mahkum olması onun yaşamının devletin güvencesi altında olması anlamına geliyor. Eğer bir insan kendisini ölüme yatırıyorsa hepimizin kulak kabartması lazım.” ifadelerine yer verdi.

"MAHKUMLARA ÇAĞRIM ÖLÜM ORUÇLARINI BIRAKSINLAR"

İnsan hayatının çok değerli olduğunu belirten CHP Genel Başkanı, hapishanelerde ölüm orucuna yatan mahkumlara, bu duruma son verme çağrısında bulundu. Kılıçdaroğlu, “Eğer bu çağrı kabul edilirse son derece memnun olurum. Bu ölüm oruçlarını bıraksınlar. Onların sesleri belki yeteri kadar dillendirilmedi ama insan hayatı çok değerlidir. Onlar şu veya bu şekilde yine düşüncelerini aktardılar. Hükümetin bu konuda daha duyarlı olmasını arzu ederiz isteriz. Özet olarak söyleyeceğimiz şudur; Barış, herkesin çok rahat ağzına aldığı bir sözcük haline geldi. Oysa barışın bir anlamı var. Barış, aynı zamanda karşındaki kişiyi dinlemek, karşısındaki kişinin eleştirisine kulak kabartmak, bir başkasının talebi varsa o talepleri dinlemektir, kendi düşüncesini ifade edebilmektir.” diye konuştu.

Barış içinde yaşabilmek için çaba harcanması gerektiğinin altını çizen Kılıçdaroğlu, yurttaşlar arasında ayrım yapılmaması gerektiğini önemle vurguladı. Her dile, inanca, kimliğe saygılı olduklarının söyleyen Kılıçdaroğlu, herkesin kucaklaşmasını istedi. Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu: “Diyarbakır gelişimizin bir anlamı var. Biz bu ülkede topraklara herkesin birbiri ile kucaklaşmasını istiyoruz. Barış içinde yaşmasını istiyoruz. Kucaklaşmanın yollarını oluşturmalıyız. Güçlü bağlarımız var ayırmak istiyorlar, ayıramıyorlar, ayıramazlar.”

Belediye başkanlarının hapse atılmasını doğru bulmadıklarını dile getiren Kılıçdaroğlu, CHP'li 8 milletvekilinin hapiste olduğunu hatırlatarak, “Bunu da doğru bulmuyoruz. Belediye başkanlarının hapse atılmasını da doğru bulmuyoruz. Siyasetten gelenleri halk cezalandırır. Biz demokrasi kültürümüzü bu inanç üzerinden geliştirebilirsek sanırım daha güzel bir şey elde etmiş oluruz.” dedi.

BAŞBAKANIN HAPİSANE SÖZÜ VERDİĞİ HALDE MİLLETVEKİLİ ÇIKARMASI ZORUMA GİDİYOR

Diyarbakırlılara sitemli olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Diyarbakırlılara modern hapishane sözü verdiği halde halkın Erdoğan'a oy verdiğini ifade etti. Bu durumu içine sindiremediğini kaydeden Kılıçdaroğlu, şu eleştirilerde bulundu: “Bunu içime sindiremiyorum. Hapishane sözü veren dünyadaki ilk Başbakan. Hapishane sözü verdiği için de milletvekilli çıkaran ilk Başbakandır. Bunu içime sindiremiyorum. Diyarbakır'ın demokrasisi birinci bu söyleme karşın tam ters bir uygulama yapması gerekiyordu yani kusura bakmayın siz bize hapishane sözü verdiniz fabrika verse anlarım, yol köprü verse anlarım hapishane sözü vereceğim ve ben oy alacağım ve milletvekili çıkaracağım. Bunu içime sindiremiyorum.”