Yıldız, "Batıda olan bir kültür bizde de yerleşmeli. Lokantada artan yemeği paketlettirin, ayıp değil. Sonra tüketirsiniz." şeklinde konuştu. Bakan Yıldız, Türkiye'de yıllık 15 milyar TL'lik enerji tasarrufu yapılabileceğine dikkati çekerek, bu rakamın kullanılan enerjinin yüzde 20'sine denk geldiğini vurguladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Enerji Hanım Projesi'nin açılış toplantısına katıldı. Kayseri Kültür ve Turizm Müdürlüğü Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıya bayanlar yoğun ilgi gösterdi. Burada konuşan Bakan Yıldız, 21 ilde bu eğitim programları yapacaklarını ifade etti. Enerji tedarikiyle alakalı son bir hafta içinde 4 ülkeye gittiğini belirten Yıldız, enerji tasarrufu ve verimliliğinin aslında altıncı büyük kaynak olarak gösterildiğini kaydetti. Ülkemizde ise tasarrufun birinci sırada yer aldığını anlatan Yıldız, "Tasarruf, enerjinin aslında süzülmüş halidir. O yüzden yerli kaynağı çok iyi kullanmalıyız. Bu manada 'herhangi bir refah seviyesinden taviz verelim' demiyoruz. Bu kazanımlarımızdan ödün vermeyelim ama enerjiyi tasarruflu kullanalım" dedi. Bu eğitim programlarının sık sık tekrar edilmesi gerektiğini vurgulayan Bakan Yıldız, herkesin her yerde tasarrufu anlatmasını istedi. Bunun bir seferberlik olduğunu aktaran Yıldız, "Sizin için küçük ama Türkiye için büyük bir adımdır. Evlerde yıllık 4 milyar TL tasarruf yapılabilecek. Bu yalnızca üretim tesislerine harcanan paranın dörtte birine denk. Ev hanımlarımızın, sanayicilerin, işçilerin yapacağı tasarruf miktarı da yılda 15 milyar TL. Bütün sektörleri dahil edersek yüzde 20'ler civarında tasarruf yapacak durumdayız." diye konuştu.
Enerji tasarrufuna dikkat çekmek için bütün bilinen markaların fiyat indirimine gittiğini hatırlatan Yıldız, "Başbakan da yüzde 10 daha indirim istedi. Tasarruflu buzdolapları ile ilgili 2011'de 800 bin adet buzdolabı satışı olmuş. 2012'de de bir milyon 100 bin adet buzdolabı satılmış. Çok ciddi bir rakam. 2012 yılı temmuz ayından itibaren de tasarruflu olmayan buzdolabı üretimi yasaklandı." dedi.

Şu anda dünya üzerinde 1.4 milyar insanın hala elektrikle tanışmadığına dikkat çeken Yıldız, "Afrika'da Ekvatorun altını hariç tutarsak 890 milyon insan yaşıyor. Bunların tükettiği elektrik 10,5 milyon Newyork'un kullandığı elektrikle eşdeğer" açıklamasın yaptı.

İnsanların refah seviyesi arttıkça doyumsuzluğun olduğunu belirten Bakan Yıldız, "Nasıl olsa paramız var diye çocuk televizyonu açık bırakabiliyor. Bu böyle olmamalı. Dolayısıyla tasarruf seferberliğini de hanımlardan başlattık. Sanayicilerimizle devam edecek. Sivil toplum örgütlerine de çok önemli görevler düşüyor. Enver ile projeyi sürdürüyoruz." dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, tasarruf tedbirlerinin uygulanması halinde 2023 yılında Türkiye'de israfın sıfıra indirilebileceğini kaydetti. Yıldız, "Bu manada desteğinizi yanımızda hissetmek istiyoruz ve buna inanıyoruz" dedi.

Toplantının amacıyla ilgili bilgi veren Enerji Hanım Eğitim Projesi İcra Kurulu Başkanı İbrahim Çavdar, bir yılda 4 milyon lira enerji tasarrufu hedeflediklerini söyledi. Bu parayla okul ve yollar yapılabileceğine vurgu yapan Çavdar, "Bu kapsamda bayanların yapacağı enerji tasarruflarına çok önem veriyoruz." dedi.

Türkiye'de tüketilen enerjinin yüzde 75'inin ithal edildiğini belirten AK Parti Kadın Kolları Başkanı Güldal Akşid de, tasarrufun önemine dikkat çekti. Enerjinin büyük bölümünün evlerde kullanıldığını belirten Akşid, "Bu nedenle eğitimlere bayanlardan başlamanın çok büyük önemi var." diye konuştu.

Programda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın video tasarruf mesajı izlettirildi. Daha sonra programın yapılmasında emeği geçenlere tasarrufa dikkat çekmek amacıyla plaket yerine kitap hediye edildi.

Programda Bakan Yıldız'ın yanı sıra TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, Kayseri Valisi Şerif Yılmaz ve milletvekilleri de hazır bulundu.