Muğla’nın Fethiye İlçesi’nde, kaldıkları beton havuzdan kurtarılarak Marmaris’te özgür bırakılan ‘Tom’ ve ‘Misha’ adlı yunusların salıverilmesi için aranan şartların yerine getirilmediğini iddia eden Olmega Marmaris Yunus Parkı İdari Müdürü Turgay Uykusuz, “Tom ve Misha açıkça ölüme gönderildi” dedi.
Fethiye- Hisarönü’ndeki beton bir havuzdan Eylül 2010’da kurtarılan, ‘Tom’ ve ’Misha’ adlı afalina türü erkek yunuslar, 20 ay süren rehabilitasyon sürecinin ardından Born Free Foundation Vakfı tarafından 9 Mayıs’ta gizlice Marmaris’te doğal yaşam ortamına bırakıldı.
‘İdama gönderildiler’
Yunusların özgür bırakılmasına ilişkin araştırmalar yapan Olmega Marmaris Yunus Park İdari Müdürü Turgay Uykusuz, Tom ve Misha’nın bırakılmasını ‘skandal’ olarak değerlendirdi. Yunusların idama gönderildiğini ileri süren Uykusuz, dünyada yapılan araştırmalara göre deniz memelilerinin özgür bırakılmasında aranan şartların Tom ve Misha’da bulunmadığını savundu.
Turgay Uykusuz, yunusların serbest bırakılamayacak kadar yaşlarının geçkin olduğunu vurguladı. Uykusuz, sözlerini şöyle sürdürdü:

‘Ölü balık yediler’
“Tom ve Misha 15- 16 yaşında. En önemli noktalardan biri tutsaklık süresi. Araştırmalar, tutsaklık süresinin 2 yılı geçmemesi gerektiğini ortaya koyuyor. Ama bu yunuslar 6 yıldır tutsaktı ve bırakılmadan önce balık avlanması öğretilmedi. Serbest bırakılmadan  1 ay önce ölü balıkla beslenildiğini gördüm. Üstelik avlanmayı öğrendiklerini varsaysak bile, yunuslar grup halinde avlanan canlılardır. Bireysel olarak hayatta kalmaları imkânsız.”
Uykusuz, araştırma sonuçlarının dikkate alınmadan yunusların gizlice serbest bırakılmasının yanlış olduğunu savundu. Turgay Uykusuz, “Tom ve Misha açıkça ölüme gönderildi” dedi.